Co jedí tetřev lískový?

lískový tetřev pták

Tetřev lískový je legendární pták, kdysi oslavovaný Majakovským. Až do 70. let minulého století dodával bývalý Sovětský svaz do zahraničí statisíce kadáverů těchto ptáků ročně. Navzdory tomu, že maso mělo nahořklou chuť a vůni po pryskyřici, bylo mezi labužníky považováno za delikatesu.

Tetřev lískový: popis

Tetřev lískový je podčeleď tetřívka obecného a tlupa kuřat. Je považován za jednoho z nejběžnějších ptáků žijících v Evropě. Velikostí je tetřev lískový srovnatelný s velikostí holubice nebo kavky. Maximální hmotnost dospělých sotva dosahuje půl kilogramu a s příchodem jara hubnou a ještě více lehčí.

Внешний вид

Při pohledu z dálky se tetřev jeví jako kouřově šedý, někdy s měděným leskem, a to navzdory skutečnosti, že barva jejich opeření zahrnuje černé, bílé, hnědé a červené tóny. Zvláště nápadný je tmavý pruh v letu ptáka, který se nachází u kořene ocasu. Horní část očí obsahuje červený okraj a zobák a samotné oči jsou černé, zatímco nohy ptáka jsou tmavě šedé. S nástupem chladného období se lemování kolem šedých křídel rozšiřuje, což vytváří vzhled světlejší barvy opeření.
Lovci poměrně snadno identifikují tetřeva mezi ostatními druhy ptáků kvůli pestrosti barvy a velikosti, ale není snadné rozeznat samici od samce. To je možné pouze v případě zastřelených ptáků.
Samice jsou nejen menší velikosti, jejich hřeben není tak vyvinutý. Kromě toho samice nemají tak jasnou barvu opeření a oblast hrdla je špinavě bílá nebo špinavě šedá. Muži se vyznačují tím, že jejich oblast hrdla a spodní část hlavy jsou natřeny černě. Hlava je relativně malá a zobák je zakřivený a dostatečně silný, i když relativně malý. Zobák má poměrně ostré hrany, což pomáhá ptákovi snadno trhat malé větvičky a mladé výhonky. Tetřev se v korunách cítí skvěle i v zimě. Aby pták mohl zůstat na stromech po dlouhou dobu, jsou na jeho tlapkách speciální rohové výrůstky. Tlapky ptáka neklouzají z větví ani v přítomnosti námrazy.

Charakter a životní styl

Tetřevi raději žijí rok od roku na stejných územích. Teprve s nástupem podzimu opouštějí svá stálá stanoviště, aby se nakrmili. Po objevení prvního sněhu se v nádržích, kde roste bříza nebo olše, objevují tetřev lískový. Tito ptáci se pohybují poměrně rychle mezi vegetací a provádějí ostré manévry. Při pohybu se pták jakoby nahrbí, zatímco natáhne krk a hlavu dopředu. V případě nebezpečí tetřev hlučně mávající křídly vzlétne, ne však vysoko, ale do úrovně středu stromů.
Zajímavý fakt! Když člověk loví tetřeva, vycítí skutečné nebezpečí, vydají krátký a nesrozumitelný trylek a pak vzlétnou. Odlétají do stran o 100 metrů a snaží se schovat mezi různou vegetací.
Tetřevi nevydávají zvuky, pokud to není nutné, takže jejich tenké a protáhlé pískání není často slyšet. V létě tetřevové raději zůstávají na povrchu země, ale s příchodem prvního sněhu raději zůstávají na stromech. Za přítomnosti působivé sněhové pokrývky tráví noci na sněhu, který se nachází ve vzdálenosti několika kroků od sebe, a pokaždé nocují na jiném místě.
Vrstva sněhu spolehlivě ochrání tetřevy před silnými mrazy, takže v lednu a únoru tráví na sněhu až 20 hodin denně. Vylétají ven, aby našli alespoň nějaké živé tvory. Ptáci se čistí od parazitů stejným způsobem jako mnoho jiných ptáků, a to koupáním v písku a koupáním v mraveništích.

Jak dlouho žijí tetřev lískový

Očekávaná délka života těchto ptáků je maximálně deset let, ale tolik let žijících ve volné přírodě mohou žít pouze vzácní zástupci tohoto druhu. Skutečnost je taková, že tetřevové se těší zvláštnímu zájmu lovců a mají spoustu dalších přirozených nepřátel, včetně nemocí. Přemnožení lesních oblastí tetřevem lískovým vede k vyčerpání potravních zásob, a to vede k jejich hromadnému úhynu. Na počet těchto ptáků mají vážný dopad také přírodní katastrofy. Tetřevi často umírají na silné mrazy a také na lesní požáry. Odborníci uvádějí, že v podmínkách ussurijské tajgy nepřežije až 25 procent novorozených mláďat a polovina z nich sotva přežije do 2 měsíců věku.
Zajímavé vědět! Maso tetřeva lískového se vyznačuje vynikající chutí. Je bílý a jemný, i když mírně suchý. Je mírně nahořklý a vydává charakteristické pryskyřičné aroma, které je spojeno se zvláštnostmi stravy tetřevů.
Gurmáni oceňují především maso tetřeva lískového, i když pro mnoho lidí je chuť tohoto masa nepochopitelná. Hlavní věc je správně připravit.

READ
Co velmi dobře absorbuje vlhkost?

Druhy tetřevů

  • Bonasa bonasia bonasia se vyskytuje ve Finsku, Skandinávii, západním Rusku a na severu pobaltských států.
  • Bonasa bonasia volgensis se vyskytuje v povodí řeky Volhy.
  • Bonasa bonasia septentrionalis je spojena se severovýchodní částí Ruska, s územím Uralu a Uralu, se Sibiří a ústím řeky Amur.
  • Bonasa bonasia rhenana žije v zemích jako Německo a Rakousko a také na severozápadě evropské části území.
  • Bonasa bonasia rupestris se vyskytuje hlavně na jihozápadě Německa.
  • Bonasa bonasia styriacus. Stanoviště poddruhu zasahuje do horských oblastí Alp a Karpat.
  • Bonasa bonasia schiebeli se vyskytuje na Balkáně.
  • Bonasa bonasia kolymensis je rozšířena na severovýchodě Ruska směrem na jihozápad a do středu Jakutska.
  • Bonasa bonasia yamashinai. Poddruh žije výhradně na Sachalinu.
  • Bonasa bonasia amurensis. Stanoviště poddruhu je spojeno se severními oblastmi Primorského kraje, s Korejským poloostrovem a severovýchodními územími Mandžuska.
  • Bonasa bonasia vicinitas. Tento poddruh lze nalézt výhradně na ostrově Hokkaido.

Kde žije tetřev lískový

Lesy a nekonečné rozlohy tajgy jsou území, kde tetřev lískový nejraději žije. Nacházejí se v lesích Ruska na rozsáhlých územích, od západu na východ, s výjimkou Kamčatky a Anadyru. Severní hranice biotopu jsou omezeny pouze severními hranicemi jehličnatých lesů. Kromě území Ruska se tetřev lískový vyskytuje na území jiných zemí.
Важный момент! Tetřevi dávají přednost životu v rovinatých oblastech smrkové a smrkové-listnaté tajgy, v lesích umístěných nad hladinou moře. Zde se objevují tetřevové v důsledku pohybu územími říčních údolí.
Hnízdící v tmavých jehličnatých lesích se tetřívci řídí přítomností blízkých malolistých dřevin, jako je bříza, jasan, olše a vrba. Preferují také roklinové oblasti s převahou smrkových listnáčů.
Jihozápadní stanoviště se vyznačuje tím, že zde tetřev žije po celý rok na stejných územích, hnízdí ve starých listnatých lesích, i když na jiných územích se pták stahuje do listnatých lesů výhradně na teplé období (jaro / léto).
Pro tetřeva je velmi důležité, aby spodní část lesa byla vlhká a pokrytá hustým porostem. Proto se tetřevi nevyskytují v suchých borových lesích, stejně jako v bažinaté oblasti, kde roste vzácný bor. Tito ptáci se setkali v horských oblastech nacházejících se v nadmořské výšce více než 2 tisíce metrů nad mořem.

Čím se živí tetřev lískový

  • Z brusinek.
  • Z bobulí horského popela a minniku.
  • Ze semínek lučního a maryanniku.
  • Z borůvek a rybízu.
  • Z piniových oříšků.
  • Náušnice z olše a poupat.
  • Z listů osiky a kyselky.

Rozmnožování a potomci

Období páření u tetřeva začíná v závislosti na povětrnostních podmínkách. Čím teplejší jaro, tím dříve se ptáci začnou rozmnožovat. Fritillaries tvoří páry od podzimu, přičemž se usazují vedle sebe a starají se o sebe. Jarní páření probíhá za teplých a jasných jarních dnů. Na rozdíl od tetřeva hlušce, u kterého probíhá páření v četných skupinách, u tetřeva lískového je páření zaměřeno na námluvy jedinému partnerovi a probíhá ve specifických osobních oblastech.
Важный момент! Samec se o samici stará, běží za ní, roztahuje ocas, nadouvá a táhne křídla po zemi a také vydává zvuky. Samice také vydává zvuky, jako je staccato píšťalka.
Chovný proces je aktivován na konci jara. V tomto období je vidět, kolik tetřevů po sobě běhá a páří se. Po páření začne samice stavět hnízdo, které může být umístěno pod obyčejným keřem nebo pod starým mrtvým dřevem. Samice může naklást až jeden a půl tuctu vajec, i když obvykle nesnese více než deset vajec. Samice vajíčka inkubuje, přičemž při přiblížení člověka nevstane z hnízda a lze ji sebrat.
Po třech týdnech se rodí potomci, kteří se již druhý den pohybují s matkou při hledání potravy. Mláďata poměrně rychle rostou a již ve třetím měsíci života dosahují velikosti dospělých.

READ
Jak často zalévat sakury?

Přírodní nepřátelé

  • Lišky.
  • Koníčky.
  • Sarych je malý.
  • Orli.
  • Sovy.
  • Jestřábi.
  • Berkuts.
  • Jestřábové.

Stav populace a druhů

Tetřevi podléhají negativním účinkům různých faktorů, což vede k neustálému snižování jejich počtu.
Zajímavý fakt! Po rozpadu SSSR na území Ruska se počet tetřevů výrazně zvýšil, což je způsobeno především nedostatkem komerčního rybolovu a amatérský lov nemůže mít významný vliv na početnost těchto ptáků.
Podle oficiálních údajů žije ve volné přírodě asi 20-30 milionů jedinců, takže druh není považován za zranitelný.

Hlíznatá hlíva je pestrý pták ze stejnojmenného rodu, který dělá čest svému jménu, a proto je latinské binomické jméno známé jako „Bonasa bonasia“. Popis a jméno dal Linné v roce 1758. Jedná se o typického obyvatele jehličnatých lesů Eurasie.

Původ druhu a popis

Foto: Ryabchik

Ptáci patří do velkého řádu Galliformes. Nejbližšími příbuznými jsou bažantí rodina. Jedná se o nejmenší tetřevy: jejich hmotnost sotva dosahuje 500 g. Rod tetřevů kromě hlavního zahrnuje dalších deset poddruhů.

Všechny jsou si navzájem podobné, liší se stanovištěm a mírně vnějšími znaky a velikostí. Tyto rozdíly může určit pouze odborník při bližším zkoumání.

Video: Tetřev lískový


Přestože jsou tetřevi velmi podobní svým kolegům tetřevům, existují dokonce důkazy o křížení tohoto ptáka s jinými zástupci podčeledi, ale genetické studie naznačují izolaci od jiných tetřevů. K první variační divergenci došlo při separaci tetřeva obojkového. Dále se objevil nominovaný poddruh a Severtsovův tetřev.

Pták se vyskytuje všude tam, kde po celé Eurasii roste smrkový, borový nebo smíšený les, je typickým obyvatelem tajgy. Ptáci tráví většinu času na zemi, pokud je něco vyděsí, přilétají na větve blíže kmenu, ale nevzdalují se. Tetřev lískový nemigruje, žije přisedle na jednom místě.

Zajímavost: Tetřev lískový byl vždy komerčním cílem pro své lahodné maso. Má zvláštní, mírně nahořklou, pryskyřičnou dochuť. Nejčastěji se na něj při zimním lovu umisťují různé nástrahy, smyčky a dokonce i sítě. Při lovu se psem zahání tetřeva lískového na strom a dává mu tak možnost střílet zvěř.

Vzhled a vlastnosti

Foto: Tetřev obecný

Foto: Tetřev obecný

Pták má jedinečný vzhled; každý, kdo ho jednou viděl, si ho pravděpodobně nesplete. S nízkou hmotností kolem 500 gramů vypadá docela baculaté, zatímco její hlava je docela malá. Tento dojem umocňuje malý (10 mm) černý zobák s mírně zahnutou špičkou.

Pták je oblečen do poměrně barevného peří. Pestrost se skládá z bílých, šedých, černých a načervenalých skvrn, které splývají v pruhy a půlkruhy, ale zdálky vypadá jednotně našedlé, lehce načervenalé, nohy jsou šedé. Barva dobře maskuje tetřeva lískového. Hrdlo samců je černé, zatímco hrdlo samic je podobné obecné barvě prsou.

Kolem černých očí je vínově červený obrys, který je u samců jasnější. Samci se vyznačují hřebínkem na hlavě, u samic není tak výrazný a jsou o něco menší. V zimě se pták, který získá velkolepější oblečení, zesvětlí, obnovené peří má širší světelný okraj. To pomáhá ptákům lépe se maskovat mezi zasněženým lesem.

Když se podíváte na stopy ve sněhu, můžete vidět tři prsty směřující dopředu a jeden dozadu, tedy jako obyčejné kuře, ale mnohem menší. Průměrný ptačí krok je asi 10 cm.

Kde žije tetřev lískový?

Foto: Tetřev na jaře

Foto: Tetřev na jaře

Tetřev lískový žije ve smíšených lesích. Borové lesy se vyskytují pouze tam, kde je hustý podrost a kapradiny, ale vyhýbají se vysokým a hustým travnatým porostům. Tento opatrný, tajnůstkářský pták se zřídka vyskytuje na hranici lesa nebo okraje lesa, pouze v houští. Nerovný terén, les podél břehů potoků, nížiny, smrkové lesy s výskytem listnáčů: osika, bříza, olše – zde se tetřev cítí příjemně s celkem dobrou potravou.

Dříve se vyskytovaly ve střední a západní Evropě, ale na více než století z této oblasti zmizely. Nyní je tento druh rozšířen ve východní Evropě až na Dálný východ. Vyskytuje se na severu japonských ostrovů, i když tam jeho počty klesají, v Koreji. V minulosti se tetřev lískový ve velkém vyskytoval v zalesněných oblastech Číny a Mongolska, ale poté, co se tam zmenšila plocha zabraná lesy, se ptačí biotop výrazně zúžil.

READ
Co můžete vypěstovat za 2 měsíce?

Na západě evropského kontinentu jsou určité oblasti, kde se pták vyskytuje, například ve Francii a Belgii. Na jihu vede distribuční hranice podél pohoří Altaj, v Mongolsku podél pohoří Khangai a výběžků Khentei, v Číně podél Velkého Khinganu a poté podél střední části Korejského poloostrova. Sortiment zahrnuje ruský Sachalin a japonské Hokkaido. V jižních oblastech lze tetřeva nalézt v určitých oblastech Kavkazu, Tien Shan a na východě – na Kamčatce.

Čím se živí tetřev lískový?

Foto: Tetřev lískový v zimě

Foto: Tetřev lískový v zimě

Potrava tetřeva lískového zahrnuje jak rostlinné produkty, tak hmyz. Mláďata se v počátečních fázích života živí hmyzem a mravenčími vajíčky (kuklami), poté postupně přecházejí na rostlinnou potravu.

Zajímavost: Vyloženě sezónní stravu mají pouze tetřev lískový. Navíc části drůbežího střeva zodpovědné za fermentaci hrubých rostlinných vláken. V létě, kdy hlavní menu tvoří mladé výhonky, bobule, hmyz, to prostě nejde.

Od začátku jara, jakmile se objeví hmyz, tetřev lískový aktivně jedí lesní páchníky, brouci, mravenci, kobylky a jejich larvy, stejně jako slimáky. Z rostlinné potravy preferují: semena různých lesních trav, květenství a mladé výhonky keřů, jehnědy břízy a olše.

  • Jeřáb;
  • Kalina;
  • Ptačí třešeň;
  • Šípek;
  • Hloh;
  • brusinka;
  • Borůvky;
  • Kostyanik;
  • Lesní rybíz;
  • Jahoda atd.

Hlavní část stravy se může lišit v závislosti na regionu bydliště. Může obsahovat dva a půl až šest desítek názvů rostlin. Sklizeň piniových oříšků má velký vliv na výživu tetřevů. Pták to sní s velkým potěšením a přibírá přitom tuk. V hubených letech populace tohoto zástupce tetřeva prudce klesá. Ale hromadění tuku může také nastat kvůli semenům smrku nebo borovice.

Zajímavý fakt: pouze ti zástupci tohoto rodu, kteří žijí na Sibiři s drsnými povětrnostními podmínkami a mrazivými zimami, „ztloustnou“.

Ptáci tráví hodně času na zemi, kde si nacházejí potravu pro sebe, a teprve blíž k podzimu tráví více času na stromech a hledají semena.

Zajímavost: Pro trávení potravy je pro tetřeva důležité, stejně jako pro běžná kuřata, polykat drobné oblázky, které „drtí“ hrubá vlákna v obilí. I dvoutýdenní kuřata klují malé zlomky oblázků nebo zrnek písku.

Na podzim si ptáci vybírají gastrolity podél lesních cest nebo břehů potoků tajgy a na horských sutích. Oblázky jsou důležité zejména v zimě, kdy se prudce zvyšuje podíl objemného krmiva. V zimě se ptáci živí měkkými špičkami a poupaty listnatých rostlin. Toto krmivo je méně kalorické, a proto jsou ptáci nuceni zvětšit svůj objem dvakrát až třikrát oproti letnímu období. Podle hmotnosti může denní příjem potravy dosáhnout až 50 g a v létě to není více než 15 g.

V zimě najdou tetřev pod sněhem brusinky nebo borůvky. Brzy na jaře, když se šišky otevřou pod slunečními paprsky, semena, která se z nich vysypou, pomohou vyčerpaným ptákům úspěšně dokončit zimu.

Vlastnosti charakteru a životního stylu

Foto: Zvířecí tetřev lískový

Foto: Zvířecí tetřev lískový

Tetřev často nevydává hlas, ale pokud se tak stane, uslyšíte pronikavý hvizd, na začátku se ozve dva dlouhé zvuky a pak několik dalších náhlých, zlomkových.

Zajímavostí tohoto ptáka je jeho zimní životní styl. Stejně jako tetřívek tráví tito malí členové rodiny noc na sněhu. To je nejen způsob, jak se schovat před predátory a zahřát se pod hustým sněhem, ale také příležitost zahřát obsah plodiny. Vzhledem k tomu, že pupeny a větve, které pták žere, jsou ve zmrazeném stavu, jejich trávení vyžaduje mnoho energie k rozmrazení. To je v mrazivém vzduchu obtížné. Ptáci se tedy schovávají pod sněhem, pokud teplota vzduchu klesne pod nulu.

Do hlubin se noří přímo z větví, kde nacházeli potravu pro sebe. K tomu stačí, aby hloubka krytu byla alespoň 15 cm. Pokud je sníh hustý, pak tetřev prorazí průchod a díru, ve které se schovávají. Poté, co se ptáci ponoří do sypkého sněhu, vyhrabou tlapami díru a pak křídly odhrnou sníh, a proto mají na konci zimy trochu omšelý vzhled.

READ
Kdo by neměl dostat vakcínu DPT?

Jak se pohybuje pod sněhem, tetřev dělá díry a rozhlíží se kolem sebe. Takové otvory jsou umístěny po celé délce chodby ve vzdálenosti přibližně 20 cm.V nejchladnějších dnech mohou ptáci v takových úkrytech trávit většinu dne a pouze jednou nebo dvakrát vylétnout za potravou. Pták zakrývá vchod do díry sněhem, dělá to hlavou.

V takovém zasněženém doupěti se udržuje stálá teplota, přibližně minus pět stupňů. Neklesá níž, a pokud se oteplí, pták udělá další otvor „pro ventilaci“. Uvnitř průchodu a „lůžka“ se proto sněhový povrch neroztaje a nepokryje se ledem a ptačí pírko se nezvlhčí.

Lískovci se zpravidla schovávají pod sněhem vždy na stejných místech. Dravá zvířata a lovci mohou taková hnízda snadno odhalit podle charakteristického trusu. V létě se tetřev lískový drží na svém vlastním území a nedovolí cizím lidem dovnitř, ale v zimě často zůstávají v malých skupinách nebo v párech. Ale i v tomto případě umisťují otvory v určité vzdálenosti, zhruba do 6-7 metrů.

Sociální struktura a reprodukce

Foto: Tetřev obecný

Foto: Tetřev obecný

Tento pták se vyznačuje monogamií. Období páření začíná na jaře – koncem března – začátkem dubna, v závislosti na povětrnostních podmínkách. V různých regionech může trvat až do dvacátého května (kde je tepleji) a do června – začátku července – v těžších podmínkách.

Zajímavost: Připravenost samců na páření je ovlivněna nejen klimatickými podmínkami, ale také délkou denního světla.

Období páření tetřevů, jakožto členů čeledi tetřevovitých, je spojeno s pářením, ale neshromažďují se ve skupinách po několika na místě páření, ale dvoří se svým partnerům individuálně ve svém vlastním prostoru. Každý jedinec má své území, které bedlivě střeží a chrání. Když se objeví nepřítel, boj je nevyhnutelný. Když jsou vystavení samci blízko sebe, odvážně překračují hranice svého souseda, aby se pustili do bitvy s dalším uchazečem.

Během takových střetů zaujímají muži agresivnější pózy:

  • Na „vousech“ stojí peří na konci;
  • Krk a hlava jsou protaženy dopředu;
  • Všechno peří se načechrá;
  • Ocas se stává vertikálním vějířem.

Během proudu samec rozevře křídla, rozvine ocas, stane se nadýchanějším a objemnějším, jako by se pro samici snažil vypadat působivěji a atraktivněji, a vertikálně zvedne hřeben. V této době se rychle pohybuje po zemi a táhne křídla. Vydává zvláštní pískání, zvuky volání. Samice je poblíž, odpovídá kratšími pískavými trylky a běží na zavolání.

Okamžitě dojde k páření a poté pár zůstane nějakou dobu poblíž. Poté se celý proces znovu opakuje. V období páření samci výrazně ztrácejí na váze, protože téměř nežerou a samice v této době intenzivně přibírají na váze, než nakladou vajíčka a vylíhnou mláďata.

Hnízdo tetřeva o průměru asi 20 cm je těžko zjistitelné, nachází se pod hromadou mrtvého dřeva, v malém otvoru. Pták ji pokryje suchou trávou a loňským listím. Ve vzácných případech ptáci využívají opuštěná hnízda jiných ptáků.

Na konci jara snáší samice asi 8 vajec o průměru asi 30 mm a délce do 40 mm (počet se může lišit od tří do patnácti). Skořápka má žlutavě pískovou barvu, často se skvrnami hnědého odstínu, barva vajec během inkubace vybledne. Není možné si všimnout skrytého ptáčka sedícího na hnízdě, tolik splývá s okolním pozadím.

Procesu inkubace vajíček se účastní pouze samice, trvá asi tři týdny. Samec je vždy nablízku jak v tomto období, tak i v době, kdy je slepice s mláďaty, ale neúčastní se odchovu a líhnutí.

Zajímavost: Samec se v případě úhynu samice může postarat o potomstvo.

Mláďata se líhnou koncem května – začátkem července, v závislosti na regionu. Mláďata, stejně jako kuřecí kuřata, se okamžitě objevují s chmýřím a po vyschnutí začnou běhat, ale často se schovávají pod matčiným křídlem, aby se zahřáli. Od prvních dnů pod dohledem matky loví ráno a večer na trávnících drobný hmyz. Samička jim doplňuje jídelníček mravenčími vejci, čímž je vynáší na povrch. Během dne jsou pohřbeni v křoví, mrtvém dřevě a husté trávě.

READ
Které odrůdy okurek jsou mrazuvzdorné?

Jakmile se objeví opeření, do konce prvního týdne mohou vzlétnout a ve věku dvou týdnů létají na stromy. V deseti dnech věku váží asi 10 g, pak začnou rychle přibývat na váze a do dvou měsíců dosáhnou velikosti dospělých, do té doby získají opeření známé tetřevům. Koncem srpna – začátkem září se mláďata rozpadnou a dospělá kuřata začínají samostatný život.

Přirození nepřátelé tetřevů

Foto: Ryabchik

Jedním z hlavních nepřátel lískových tetřevů po celý rok jsou mustelidy a na Sibiři – zástupci této rozsáhlé rodiny – sobolí. Dává přednost tomuto ptákovi před všemi ostatními, i když je na výběr.

Zajímavost: Během zimní sezóny může sobol sežrat více než dvě desítky tetřevů.

Tím, že je pták většinu času na zemi, je přístupný různým predátorům. Lišky, rysi, fretky, kuny, lasičky – ti všichni nemají odpor k hodování na malých představitelích bažantů. Tento pták je také napadán dravými ptáky: sovy, jestřáby.

V zimě, aby unikli chladu a schovali se před predátory, se tetřev lískový zavrtává do sněhu. S touto funkcí lovci nastražují na taková místa nástrahy a dokonce loví zvěř do sítí. Ale rypoši najdou i tetřeva pod sněhovou pokrývkou. Ptáci se často zachraňují tím, že prorazí poměrně dlouhé chodby od jednoho do čtyř metrů. Dokud je nepřepadne dravé zvíře, podaří se jim vzlétnout ze svého zasněženého úkrytu.

Divoká prasata – divočáci dokážou pojídáním vajec ničit ptačí hnízda, výrazně ovlivňují ptačí populaci v daném regionu.

Zajímavost: kuny nejen žerou lískové tetřevy, ale také ukládají jídlo z tohoto ptáka.

Za nepřátele tetřeva lze považovat i parazity, existuje asi jeden a půl tuctu různých druhů červů, na které ptáci trpí a umírají.

Člověk také ovlivňuje populaci. Tetřev obecný je jedním z druhů vrchovištní zvěře, která byla lovena po mnoho staletí a v některých oblastech je lovena dodnes. Ještě větší škody ale působí destrukce ekologického systému – odlesňování. Na Sibiři každoročně dochází k rozsáhlým požárům, které ničí mnoho hektarů lesa a spolu s ním vše živé.

Stav populace a druhů

Foto: Tetřev obecný

Foto: Tetřev obecný

Vlivem ničení lesů se znatelně snížila populace tetřeva, která byla dříve velká. V polovině minulého století žilo v evropské části Ruska na severu na ploše sto hektarů dva až tři a půl tuctu ptáků. Ve středním Rusku byly regiony, kde na stejném území žilo až sto jedinců.

Počet ptáků má tendenci klesat a narušovat stanoviště v důsledku lidského vlivu na přírodu. Tento druh ale stále obývá většinu historického území a není na pokraji vyhynutí.

Obecně v Evropě populace dosahuje 1-5 milionu párů ptáků, což je přibližně 2,9 % z celkového počtu. Celkově je odhadovaný počet těchto ptáků v Eurasii 30-9,9 milionu.

  • v Číně hnízdí 10-100 tisíc párů;
  • V Koreji je asi 1 milion párů;
  • V Japonsku je 100 tisíc – 1 milion párů.

Většina obyvatel je v Rusku. V poslední době se v důsledku opuštění lovu ve velkém na export drůbeže populace v Ruské federaci a v postsovětských zemích poněkud stabilizovala.

Kromě antropogenního vlivu mohou chladné zimy s táním ovlivnit populační změny. Když se vytvoří kůra, ptáci se nemohou zavrtat do sněhu. Ptáci ponecháni strávit noc pod širým nebem a zemřou na podchlazení. Tetřev lískový se často pod sněhem ocitne uvězněný v ledu. Z různých důvodů se dospělosti dožije pouze 30–50 procent mláďat tetřeva lískového, čtvrtina z nich uhyne v prvních dnech.

Mezinárodní status tohoto ptáka je hodnocen jako nejméně ohrožený.

Lov tohoto ptáka je v některých evropských zemích zakázán. V Německu byly prováděny aktivity k reintrodukci tetřeva obecného. Ve Finsku se provádí neustálé sledování populace.

Ke zvýšení počtu těchto ptáků jsou zapotřebí opatření k zachování nedotčených rozsáhlých lesních ploch a provádění výsadeb lesních porostů tam, kde byly zničeny požáry nebo lidmi. Důležitá je obnova biotopu a vazeb mezi jednotlivými populačními centry. Chráněné oblasti pomáhají udržovat stabilní počty. Hlíznatá hlíva velmi zajímavý a neobvyklý pták, jehož populace by neměla klesat.

Rate article
Add a comment

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: