Jak černý kmín ovlivňuje krev?

černý kmín

Jedná se o dvouletou rostlinu, která patří do čeledi deštník. Neroste nad jeden metr a má mohutný vřetenovitý kořen. Na hladkém stonku jsou umístěny střídavé listy, které se zmenšují od spodní části stonku k vrcholu. V prvním roce se u kmínu vytvoří pouze bazální růžice listů a teprve ve druhém roce se vytvoří stonek. Každý výhon by měl mít jedno květenství.

Květy rostliny jsou bílé, malé velikosti, skládají se z 5 okvětních lístků. Plodem černého kmínu je podlouhlý vislokarp, který se zralostí rozpadá na 2 poloplody. Během zrání ovoce stonek zhnědne a poté uschne.

Kmín kvete od začátku léta do poloviny léta. Zrání ovoce se zpravidla vyskytuje na konci letní sezóny, ale až ve druhém roce života. Tato rostlina je běžná na Kavkaze, v evropské části Ruska, ve střední Asii a na Sibiři. Kmín preferuje hlinitou a písčitou půdu, roste v lesích, na okrajích lesů, na loukách a okrajích cest.

Jak si vybrat

Semena kvalitního kmínu mají výrazné kořenité aroma a sladko-kořeněnou, lehce kořenitou chuť. Nekupujte nečerná zrna. Velikost zpravidla odpovídá zrnkám černého pepře, pouze jejich tvar není kruh, ale pyramida.

Černý kmín se prodává v lékárnách, specializovaných prodejnách. Nezapomeňte, že jeho obal musí být hermeticky uzavřen s uvedením termínu výroby a prodeje.

Jak uložit

Semena černého kmínu se doporučuje skladovat v tmavé a suché místnosti, kde je neustále udržována pokojová teplota. Za takových podmínek zůstane kvalita produktu nezměněna po dobu 2 let.

Ve vaření

Černý kmín dodává pokrmům hořkou kořeněnou chuť, používá se v mleté ​​i sušené formě, je součástí koření. Semena se používají do omáček, salátů, pečiva, různých příloh, ke konzervování a nakládání. Tento produkt je kombinován s rybami, masem, houbami, bramborami, zelím, čerstvou zeleninou, různými těstovinami a obilovinami.

Relevantní je také kmínový olej, který se používá jako koření do příloh a salátů spolu s medem. Zajímavé je, že pro aktivaci blahodárného účinku éterických olejů je třeba semínko před použitím mírně ohřát na pánvi, ale nesmažit, a maximálního účinku dosáhnete rozžvýkáním ohřátého semínka se studenou vodou.

Užitečné vlastnosti černého kmínu

Složení a přítomnost živin

Syrová semena kmínu obsahují (na 100 g):

Kalorie 375 kcal

Vitamíny mg Minerály mg
Vitamin B4 24,7 Draslík, K 1788
vitamin C 7,7 Vápník, Ca 931
Vitamin E 3,33 Fosfor, R 499
Vitamin B3 4,579 Hořčík, Mg 366
Vitamin B1 0,628 Sodík, Na 168

Semena kmínu se vyznačují poměrně vysokým obsahem živin a mastných kyselin. Minerální složení produktu má 10 názvů, mezi nimiž je většina obsazena draslíkem, fosforem, vápníkem a hořčíkem. Dále obsahuje popel, vlákninu, di- a monosacharidy, vitamíny, beta-karoten a cholin.

Užitečné a léčivé vlastnosti

Moderní lékaři potvrzují přítomnost prospěšných vlastností v semenech kmínu. Deriváty této rostliny mají biologicky aktivní látky pozitivně působící na člověka. Černý kmín má protizánětlivé, baktericidní, antimykotické, diuretické, antiparazitické, spazmolytické, analgetické, choleretické, karminativní účinky. Jeho užívání zvyšuje vitalitu, výkonnost, duševní schopnosti, zmírňuje alergické reakce, posiluje imunitní systém.

Kmín je považován za velmi užitečný pro zlepšení paměti. Za tímto účelem se 3 g semínek zapijí lžičkou medu.

Pokud potřebujete odstranit akné, mateřská znaménka, bradavice nebo zastavit plešatost, pak se semínko kmínu smíchá s jablečným octem. Tato směs je skvělá při bolestech hlavy. A při závratích se doporučuje přidat do čaje lžičku oleje.

READ
Jak rychle usušit hrozny?

Pravidelná konzumace semen kmínu na lačný žaludek může vyčistit pokožku a zlepšit pleť. Černý kmín je účinný při léčbě různých kožních onemocnění, včetně lupénky. Malé množství oleje denně promastí pokožku postiženou nemocí. Často se však míchá s jinými oleji, například s ořechovým nebo sezamovým.

Bylo zjištěno, že kmín zlepšuje krevní oběh a je schopen urychlit metabolické procesy, stimulovat trávení a osvěžit dech. Při hoření v srdci můžete přidat pár kapek kmínového oleje a lžičku medu do šálku horkého mléka. Pokud máte vysoký krevní tlak, můžete do horkého nápoje přidat lžičku mletého kmínu a zapít ho denně před snídaní se dvěma stroužky česneku.

Pravidelné užívání černého kmínu normalizuje stav centrálního nervového systému, stimuluje potenci, odstraňuje nespavost.

U žen se po konzumaci kmínu zvyšuje elasticita prsou a zlepšuje se stav pokožky, menstruace prochází bez bolestivých příznaků. Zvyšuje také tvorbu mléka. Takže pro zvýšení laktace můžete pít mléko, ve kterém byla vařená semena kmínu. A koláče z mletého semene, smíchané s žitnou moukou a mátou, zmírňují všechny druhy zánětů v případě mastitidy jednoduše tím, že je přiložíte na hrudník. Průběh takové léčby je několik dní.

Kapky kmínu se používají pro neustálé slzení a pro prevenci různých onemocnění se doporučuje užívat semena černého kmínu smíchaná s pomerančovým džusem.

Semena rostliny odstraňují kameny z močového měchýře a ledvin, zmírňují bolesti při dně a revmatismu a ničí parazity.

Během exacerbace nachlazení mohou semena kmínu urychlit proces hojení, zlepšit stav s tonzilitidou, bronchitidou, sinusitidou, tuberkulózou a zápalem plic. Systematické zařazení produktu do stravy čistí cévy, odstraňuje cholesterol, normalizuje hormonální hladinu a snižuje hladinu cukru.

Při astmatu a kašli, zápalu plic se doporučuje pít ráno a večer 1 lžičku kmínu, otřít jím bolavé místo, masírovat záda a hrudník, inhalovat (lžíce na litr vody). Můžete také potřít hrudník olejem zředěným olivovým olejem (1:5) a vdechovat výpary nebo držet čtvrtinu čajové lžičky pod jazykem.

Kmín má vlastnost, která zvyšuje sekreční a motorické funkce žaludku. Rostlina se používá jako choleretikum. Nejčastěji se však přípravek používá jako spazmolytikum působící na hladké svaly trávicího traktu. Pro obsah mastných a silic se černý kmín používá jako afrodiziakum při atonii žaludku. Výrobek má projímavé a karminativní vlastnosti, proto se používá při zácpě a plynatosti. Při nadýmání u dětí je jim podáván klystýr z kmínové vody. Při bolestech žaludku a hromadění plynů se používá odvar, který se připravuje z kmínu a cukru. Při průjmu můžete smíchat lžíci kmínového oleje s kelímkem jogurtu a směs popíjet 3x denně po dobu XNUMX dnů.

Esenciální olej ze semen kmínu má tonizující vlastnost, která zlepšuje mozkovou činnost. Dokáže uklidnit nervový systém, zlepšit trávení a zvýšit chuť k jídlu. Esenciální olej ovlivňuje procesy fermentace v žaludku, a proto dokáže osvěžit dech. Tento produkt také zlepšuje močení a pomáhá odstraňovat toxiny z těla. Tento olej se používá při nachlazení, protože má vynikající expektorační vlastnosti. Používá se jak vnitřně, tak zevně. Uvnitř se užívají při různých bolestech při jakýchkoli neduzích a menstruaci, zevně se přidávají do koupelí a na masáže při potížích s močovými cestami a bronchitidě. Kmínový olej se nedoporučuje těhotným ženám a dětem do tří let.

V procesu studia kmínu v Cancer Center byli vědci schopni dojít k závěru thymoquinone, získaný z rostliny, dokáže nejen zpomalit vývoj rakovinných buněk, ale také proces zvrátit. Většina výzkumu byla provedena na rakovině slinivky, což je neléčitelná forma onemocnění.

READ
V jakém květináči by měl Croton růst?

Vědci tvrdí, že thymochinon je schopen změnit genetický kód rakovinných buněk, což způsobuje jejich zničení. Na základě těchto údajů chtějí vyvinout lék na léčbu jaterních onemocnění.

Jiná skupina vědců zjistila, že kmín snižuje výskyt rakoviny kůže o 34 %. Navíc je léčba s jeho pomocí snáze tolerovatelná než biochemie, která ovlivňuje kostní dřeň a počet krevních kuliček. Černý kmín mimo jiné zabraňuje nežádoucím účinkům, které se objevují při léčbě různými chemickými přípravky. Při léčbě rakoviny se doporučuje mazat postižená místa kmínovým olejem a semena užívat přírodním medem nebo čerstvě vymačkanou mrkvovou šťávou.

Existuje několik účinných způsobů léčby černého kmínu a prostatitidy u mužů. Rostlinný olej se tedy doporučuje každý den promazávat šourek a spodní část zad a provádět rotační pohyby. Výrobek vtírejte, dokud se nevstřebá do pokožky. Můžete také smíchat lžíci kmínového oleje se lžící medu, lžičkou heřmánku a zředit v půl sklenici teplé vody. Poté se doporučuje lék scedit a užívat několikrát denně.

Černý kmín pomáhá také při hemoroidech, protože je schopen stimulovat trávení a vykazuje antihistaminový účinek. Při léčbě hemoroidů se používá krém, připravený z popela spáleného semene rostliny. Na vaření potřebujete 30 g semínek a 15 ml kmínového oleje. Semena se musí smažit na pánvi, dokud se „nespálí“. Po vychladnutí je musíte rozdrtit na prášek a poté přidat do oleje. Lék musí být aplikován po stolici dvakrát denně na řitní otvor. Po čtyřech týdnech by se měl stav pacienta výrazně zlepšit.

Olej z černého kmínu je poměrně účinný lék na neplodnost. Obsahuje hormony, které zvyšují potenci a dokážou léčit neplodnost. Díky vysokému obsahu různých užitečných látek v produktu zlepšuje libido a potenci, normalizuje tvorbu testosteronu a má pozitivní vliv na spermatogenezi.

Použití při hubnutí

Dnes je kmín často součástí diet, aby se urychlila očista střev, metabolismus lipidů a metabolický proces. A fytoestrogeny jsou prevencí a ochranou v období přísných diet před možnými hormonálními rozvraty.

Semena kmínu se široce používají při hubnutí. Doporučuje se žvýkat na lačný žaludek nebo pít olej po jídle, aby se zlepšilo trávení. Rostlina má vynikající diuretické vlastnosti a dokáže normalizovat metabolismus, čímž přispívá ke snížení hmotnosti.

Pro orální podání lze použít odvar ze semen. Připravuje se ze 2 lžiček semínek, zalitých půl litrem vody. Směs se vaří alespoň 10 minut ve vodní lázni, poté je nutné opatrně scedit a užívat asi 100 ml třikrát denně hodinu před jídlem.

Pro vnější použití je vhodná směs oleje z černého kmínu a grapefruitového a růžového oleje. Nejprve je třeba olej v rukou mírně zahřát, poté směs nanášejte krouživými pohyby, pohybujícími se od kotníků k pasu. Taková masáž může trvat 6-7 minut. na všech problémových partiích až do úplného vstřebání. Postup by měl být proveden před spaním, aby se zabránilo hypotermii. Kmín navíc dokáže stahovat kůži při ochabování, což se při hubnutí občas stává.

Použití v kosmetologii

V kosmetologii jsou oblíbené jak semeno černého kmínu, tak olej na jeho bázi. Kmínový prášek je součástí šamponů, masek, pleťových vod a balzámů, jejichž působení je zaměřeno na hydrataci, omlazení pokožky a stimulaci krevního oběhu. Kosmetické přípravky na bázi vyhlazujících vrásek, eliminují peeling, zlepšují strukturu pokožky. Kmínový prášek a olej jsou součástí anticelulitidních tělových zábalů a masážních olejů.

Vědecké studie prokázaly, že kmínový olej zastavuje plešatost, procesy šedivění a stimuluje růst vlasů. Pokud jej použijete zevně, můžete se rychle zbavit seborey a lupů.

10 lžičky semínek černého kmínu můžete 2 minut povařit ve sklenici vody, scedit a nechat vychladnout. Poté přidáme žloutek a zašleháme. Výsledná látka by měla být aplikována na pokožku hlavy po dobu půl hodiny. Pokud se tento postup opakuje dvakrát týdně, vlasy budou hedvábné a lesklé, nebudou lámavé a suché.

READ
Jak zkazit kompostér?

Nebezpečné vlastnosti černého kmínu

Navzdory skutečnosti, že kmín je jednou z nejúčinnějších léčivých rostlin, má kontraindikace. Semena kmínu jsou pro těhotné ženy nežádoucí, protože obsahují rostlinné hormony, které stimulují porod. Individuální intolerance, stejně jako přecitlivělost, jsou také považovány za kontraindikace. Je zakázáno používat olej pro ty, kteří jsou příjemcem určitých vnitřních orgánů.

Také při vnějším použití přípravků, které jsou vyrobeny na bázi kmínu, dochází k vedlejším účinkům. V takovém případě byste je měli přestat používat a poradit se s lékařem.

Z navrhovaného videa se dozvíte, jak klíčit semena černého kmínu pro sazenice.

Varování! Informace slouží pouze pro informační účely a nejsou určeny k diagnostice nebo předepisování léčby. Vždy se poraďte s odborným lékařem!

Foto: Dariia Belkina/Shutterstock

Sklenice oleje z černého kmínu byla kdysi nalezena v hrobce egyptského faraona a první zmínka o tomto produktu je dokonce ve Starém zákoně. RBC Style spolu s odborníkem rozumí prospěšným vlastnostem kmínu

Černý kmín je jednoletá rostlina s fialovými nebo bílými květy. Je běžný ve střední Asii, na Kavkaze, na Balkánském poloostrově. Olej ze semen černého kmínu se používá v kosmetickém průmyslu, farmakologii a vaření.

Článek okomentovala Evgenia Maevskaya, PhD, gastroenteroložka a nutriční specialistka na GMS Clinic, lektorka Ústavu propedeutiky vnitřních nemocí a gastroenterologie Moskevské státní lékařské a stomatologické univerzity

Co potřebujete vědět o oleji z černého kmínu

Jako doplněk stravy se tento lék používá jako další pomoc tělu: kmín obsahuje užitečné látky, vitamíny a minerály, které mají příznivý vliv na pohodu.

Jednou z hlavních složek oleje z černého kmínu je thymochinon. Je to silný antioxidant, který působí protizánětlivě, zlepšuje celkový tonus a zlepšuje výkon. Je také zdrojem mastných kyselin, fosforu, draslíku, hořčíku a vápníku.

Olej z černých semen může pomoci posílit imunitní systém, snížit alergické reakce a pomoci udržet váhu.

Černý kmín je běžný ve střední Asii, na Kavkaze, na Balkánském poloostrově

Zdravotní přínosy

Léčivé vlastnosti tohoto produktu jsou nadále studovány. Už teď se ale ví, že jeho užívání má pozitivní vliv na průběh některých onemocnění.

Zmírňuje příznaky revmatoidní artritidy

V roce 2016 bylo 43 žen s diagnostikovanou mírnou až středně těžkou revmatoidní artritidou rozděleno do dvou skupin: jedna užívala každý den placebo, druhá olej z černých semen. O měsíc později pacienti, kteří olej dostávali, zaznamenali ústup příznaků onemocnění, pokles hladiny zánětlivých markerů v krvi a otoky kloubů [1].

Může pomoci při alergické rýmě

Stále neexistuje přesné pochopení toho, proč jsou někteří lidé náchylní k alergiím, zatímco jiní ne. Existují názory, že toto onemocnění může být zděděno. V některých případech jsou pacientům trpícím alergiemi předepisovány léky na jejich příznaky. Analýza léčivých vlastností oleje z černých semen ukázala, že pomáhá při léčbě sinusitidy díky svým protizánětlivým a antihistaminovým vlastnostem [2].

Podle článku publikovaného v American Journal of Otolaryngology olej z černých semen snižuje ucpaný nos, svědění, rýmu a kýchání dva týdny po zahájení léčby [3].

Pomáhá bojovat s cukrovkou

Vědci zjistili, že používání oleje z černých semen může pomoci v boji proti cukrovce. Bylo prokázáno, že římský koriandr snižuje hladinu krevního cukru a cholesterolu, ale k potvrzení tohoto účinku jsou zapotřebí klinické studie.

Olej z černého kmínu zmírňuje příznaky některých nemocí

Olej z černého kmínu zmírňuje příznaky některých nemocí

Zmírňuje příznaky astmatu

Chronické respirační onemocnění vzniká v důsledku setkání člověka s alergenem nebo provokujícími faktory. Podle studie zveřejněné v roce 2017 se lidé s astmatem, kteří užívali tobolky z černého semenného oleje, cítili lépe [4].

Pomáhá normalizovat váhu

Během experimentu byly ženy rozděleny do dvou skupin: v jedné používaly olej z černého kmínu, ve druhé – placebo. Všechny subjekty dodržovaly nízkokalorickou dietu po dobu osmi týdnů. Na konci období se hmotnost, obvod pasu a hladina cholesterolu v krvi u žen, které užívaly olej, snížily výrazněji než u těch, které dostávaly placebo. Jiná studie, ve které ženy s nadváhou cvičily a užívaly olej z černých semen, ukázala, že po osmi týdnech takového režimu se jejich hladina cholesterolu snížila.

READ
Kolik stojí jeden větrný generátor?

Olej z černého kmínu se také používá jako adjuvans při zažívacích potížích, bolestech hlavy, vysokém krevním tlaku, ekzémech, hepatitidě C. Ale jeho pozitivní vliv na jejich průběh není dosud plně prozkoumán a vyžaduje další výzkum [5].

Aplikace v kosmetickém průmyslu

Kmínový olej se dnes aktivně používá v kosmetologii.

  • Akné: Bylo popsáno, že lotion s 10 % oleje z černých semen snižuje výskyt akné po dvou měsících používání [6].
  • Hydratační: tato složka dodává vlasům hebkost a lesk a také pozitivně ovlivňuje stav pokožky.
  • Lupénka: díky oleji z černého kmínu se snižuje výskyt kožních projevů onemocnění.
  • Hojení ran: Aplikace oleje z římského koriandru snižuje zánět.
  • Vitiligo: Používání krému obsahujícího olej z černých semen po dobu šesti měsíců může zlepšit barvu kůže u některých lidí s vitiligem [7].

Olej z černého kmínu se používá v kosmetologii

Olej z černého kmínu se používá v kosmetologii

Nežádoucí účinky

Bezpečnost dlouhodobého užívání oleje z černých semen nebyla dosud prokázána. V některých případech vede překročení obvyklé dávky, intolerance nebo individuální průběh onemocnění k nežádoucím účinkům.

Melanin, který je v oleji obsažen, může být ve velkém množství toxický a nepříznivě působit na játra a ledviny. Aplikace černého oleje přímo na kůži může způsobit alergickou kontaktní dermatitidu.

Někdy užívání této látky zpomaluje srážení krve. Lidé, kteří jsou náchylní ke krvácení, by měli doplněk užívat opatrně. Také v tomto ohledu je jeho použití kontraindikováno několik týdnů před operací.

Olej může negativně interagovat s jinými léky, proto byste se před jeho použitím měli poradit se svým lékařem. Totéž platí pro těhotné a kojící ženy.

Stojí za to věnovat pozornost načasování přijetí. Po třech měsících je třeba potvrdit možnost pokračování v kurzu u specialisty. Dlouhodobé užívání může způsobit zažívací potíže, zvracení, zácpu.

S opatrností a pouze po konzultaci s terapeutem by lidé s cukrovkou a nízkým krevním tlakem měli užívat olej, protože existuje riziko hypoglykémie a hypotenze.

Konzumace oleje může také vést k nebezpečně vysokým hladinám serotoninu v krvi.

Dávkování

Během studií byla denní dávka studována v závislosti na diagnóze pacientů, jejich věku, životním stylu. V tuto chvíli neexistují žádná konkrétní doporučení. Dávkování se vždy vypočítává individuálně a společně s ošetřujícím lékařem s přihlédnutím ke stavu pacienta, jeho chronickým onemocněním a případným rizikům.

Dávkování oleje z černého kmínu se vypočítává individuálně

Aby se předešlo zlepšení celkového stavu, lze do stravy zařadit černý kmín jako koření a olej lze použít k vnějšímu použití, pokud není alergie.

Jak užívat olej z černých semen

Olej z černých semen lze konzumovat za studena lisovaný nebo ve formě kapslí. Při vaření se dochucují saláty, obilovinami, používají se jako marináda. Je také obvyklé používat černý kmín jako koření pro pokrmy: posypat ho na chléb a jiné kulinářské výrobky, přidat do polévek a příloh, smíchat s kořením.

Je nepřijatelné užívat olej z černého kmínu pro lékařské účely: jako hlavní léčbu jakékoli nemoci. Než se rozhodnete užívat doplněk, měli byste se poradit se svým lékařem, abyste zvážili pro a proti a zjistili, zda je pro vás to pravé.

Komentář odborníka

Olej z černého kmínu: výhody, kontraindikace, vědecké důkazy

Evgenia Maevskaya, PhD, gastroenterolog a nutriční specialista na klinice GMS, přednášející na Katedře propedeutiky vnitřních nemocí a gastroenterologie Moskevské státní univerzity medicíny a zubního lékařství

Je bezpečné používat černý olej při vaření bez konzultace s lékařem?

READ
Můžete pít syrovou dýňovou šťávu?

Zcela bezpečné je, když ho přidáte jako dresink do salátů a cereálií v rozumném množství, tedy pár lžiček.

V jakých situacích lze olej použít jako doplněk stravy?

Olej z černého kmínu obsahuje poměrně hodně nenasycených mastných kyselin, z nichž asi 60 % tvoří omega-6 a pouze 24 % omega-9, důležitý lipotropní faktor fosfatidylcholin, bioflavonoidy, fytosteroly, saponiny, vitaminy B (B1, B2, B3 , B6 a B9), D, C, E a karotenoidy (prekurzory vitaminu A), osm esenciálních aminokyselin a nejcennější a biologicky aktivní složka – thymochinon, díky níž jsou realizovány příznivé vlastnosti oleje.

V naturopatické medicíně se olej tradičně používá jako silné protizánětlivé, analgetické, hepato- a nefroprotektivní, antipyretické, antibakteriální a imunomodulační činidlo. Stojí za zmínku, že dnes již existují údaje z malých RCT (randomizované kontrolované studie), které potvrzují antibakteriální, antioxidační (protizánětlivé), cytoprotektivní, hypoglykemické a hypolipidemické vlastnosti kmínu, stejně jako jeho schopnost bronchodilatovat a modulovat imunitní systém. Odezva. Aktivně se studuje také protinádorový účinek na zvířata, kde speciální vlastnosti jsou způsobeny aktivním thymochinonem, nigellidinem, alfa-hederinem, které jsou součástí kompozice, které mohou posílit imunitní odpověď na molekulární úrovni. Známý je také vliv kmínu na angiogenezi (růst nových cév), což vyžaduje zvláštní důkladnost studia vzhledem k tomu, že je zvláště intenzivní při nádorových procesech.

Nedávno, v roce 2020, byla publikována práce domácích vědců prokazující neuroprotektivní účinek thymochinonu z černého kmínu u pacientů s mozkovou ischemií, traumatickým poraněním mozku a Alzheimerovou chorobou v důsledku inhibice syntézy protizánětlivých látek – cytokinů. K objasnění přesných mechanismů odpovědných za protizánětlivé působení je však zapotřebí dalšího výzkumu.

Je třeba poznamenat, že z hlediska tradiční medicíny nelze olej z černého kmínu považovat za lék, protože jeho vlastnosti vyžadují rozsáhlejší výzkum, a to i na lidech. Ale lze jej doporučit jako doplněk k základní terapii pro zvýšení účinku v takových případech:

  • s hypofunkcí žlučníku v důsledku choleretického účinku
  • onemocnění kloubů a pohybového aparátu (různé artropatie, možná zevní aplikace formou aplikací)
  • obezita a narušený metabolismus sacharidů (diabetes 2. typu)
  • poruchy metabolismu lipidů (dyslipidémie)
  • autoimunitní onemocnění
  • bronchiální astma
  • zánětlivá onemocnění očí, kůže a parodontu
  • hepatitida (včetně toxických lézí)
  • procesy mozkové ischemie (úrazy, mrtvice)
  • Alzheimerova choroba
  • demence

Otázka aplikace u onkologických onemocnění u člověka je stále otevřená.

Existují nějaké údaje o tom, jak se kmín kombinuje s jinými doplňky stravy a léky?

Biochemie dosud nebyla studována, což umožňuje jen minimální závěry o možných negativních interakcích. Zvláštní opatrnosti je třeba při používání oleje s antikoagulancii a protidestičkovými látkami kvůli účinku kmínového oleje na systém srážení krve, aby se zabránilo riziku krvácení. Také – při užívání hypoglykemické terapie diabetu 2. typu kvůli riziku hypoglykémie. Alergici musí být při jeho užívání velmi opatrní. To platí jak pro orální, tak pro vnější použití: díky vysoké koncentraci účinných látek se často objevují lokální reakce jako svědění, pálení a zarudnutí. Všechny tyto účinky se však rozvíjejí při pravidelném příjmu velkých dávek oleje. Tato situace je typická spíše pro vyznavače naturopatie.

Jaká dávka oleje je považována za bezpečnou?

Při pravidelné konzumaci se za bezpečné považuje několik čajových lžiček (10-15 ml) denně. Polévková lžíce třikrát denně, jak se často doporučuje na internetu, je přehnaná. Nesmíme zapomínat, že velké dávky omega-6, které se nacházejí v rostlinných olejích, je nutné vyvážit adekvátním množstvím omega-3, jinak v těle zavládnou protizánětlivé procesy. Rovnováha je důležitá ve všem.

Jaké příznaky by měly přestat užívat olej z černého kmínu?

Je kontraindikováno používat kmínový olej pro těhotné ženy (může vyvolat děložní stahy) a kojící ženy (může se objevit hořkost v mléce). Kromě toho existují následující kontraindikace:

Rate article
Add a comment

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: