Jak se jmenuje nejmenší buvol?

Antilopa (ze střední řečtiny ἀνθόλοψ – „rohaté zvíře“) je název některých podčeledí a rodů tuňákovitých (Bovidae). Antilopy netvoří jedinou skupinu (taxon) a obvykle zahrnují všechny ty bovidy, kteří nepatří mezi skot, ovce a kozy. Klasifikace antilop, stejně jako obecná klasifikace tuňáků podle podčeledí, rodů a druhů, není dobře zavedená.

Antilopa lesní (lat. Tragelaphus) je rod z čeledi skotu žijící v Africe. Vyskytuje se v sedmi druzích.

Himalájský goral (lat. Naemorhedus goral) je přežvýkavý artiodaktyl z podčeledi koz (Caprinae). Zvíře je kozí, střední velikosti. Na základě geografické variability zbarvení se rozlišuje 6 poddruhů goralů. Poddruh žijící v ruském Primorye je dnes považován za samostatný druh gorala amurského (lat. Naemorhedus caudatus).

Oribi (lat. Ourebia ourebi) je antilopa z čeledi bovidovitých, patří mezi pravé antilopy, ale někdy jsou řazeny s některými dalšími druhy do samostatné podčeledi zakrslých antilop (Neotraginae). Mezi všemi druhy trpasličích antilop je oribi největší.

Jelen prase (Axis porcinus) je artiodaktylový savec pocházející z jižní a jihovýchodní Asie. Své jméno dostal podle způsobu pohybu.

Asijský buvol nebo indický buvol, indický vodní buvol, arnee (lat. Bubalus arnee) je artiodaktylový savec z čeledi bovidů. Jeden z největších býků. Dospělí jedinci dosahují délky více než 3 metrů. Výška v kohoutku dosahuje 2 m a hmotnost může dosáhnout 1000 kg, v některých případech až 1200, v průměru dospělý samec váží asi 900 kg. Rohy dosahují až 2 m, směřují do stran a dozadu a mají poloměsíčný tvar a zploštělý průřez. Krávy mají malé nebo žádné rohy.

Bovids (lat. Bovidae) je velká čeleď přežvýkavých artiodaktylů. Zahrnuje buvoly, bizony, antilopy, gazely, býky, berany a kozy.

Beira (Dorcatragus megalotis) je malá antilopa z čeledi hovězí, jediný zástupce monotypického rodu Dorcatragus. Název „beira“ pochází ze somálského „behra“.

Žirafa jihoafrická (lat. Giraffa camelopardalis giraffa) je poddruh žirafy (Giraffa camelopardalis) původem z Jižní Afriky. Distribuováno v Jižní Africe, Namibii, Botswaně, Zimbabwe, Mosambiku.

Kudu větší neboli antilopa kudu (lat. Tragelaphus strepsiceros) je africký druh antilopy z podčeledi skotu (Bovinae).

Antilopy šavlorohé (lat. Hippotraginae) jsou podčeledí sudokopytníků. Žijí v Africe a na Arabském poloostrově. Velikostí připomínají koně, a proto dostávají své druhé jméno. Obě pohlaví mají dlouhé, dozadu zahnuté rohy.

Srnec, neboli srnec, nebo pelea (lat. Pelea capreolus) je artiodaktylní savec z čeledi bovidovitých, původem z Jižní Afriky a Lesotha. Jediný zástupce rodu Pelea.

Jezevec východní (lat. Melogale orientalis), dravý savec z čeledi mustelid, žije na ostrovech Jáva a Bali.

READ
Která kamna mám dát do svého zahradního domku?

Waterbucks (lat. Reduncinae) jsou podčeleď tuňáků řádu artiodaktylů. Zahrnuje devět druhů antilop nalezených v Africe, rozdělených do tří rodů.

Muflon neboli asijský muflon (lat. Ovis gmelini nebo Ovis orientalis) je přežvýkavý artiodaktyl z rodu ovce. Je nejbližším příbuzným ovce domácí.

Buvol africký, neboli buvol černý, buvol Kaffir (lat. Syncerus caffer) je druh býků rozšířený v Africe. Přestože je africký buvol typickým zástupcem podčeledi skotu, je velmi svébytný a je řazen do samostatného rodu Syncerus s jediným druhem (také jako jediný z podčeledi skotu nalezený v Africe).

Dibatag (lat. Ammodorcas clarkei) je spárkatý savec z monotypického rodu Ammodorcas z podčeledi Antilopinae z čeledi Bovidae. Specifický latinský název je dán na počest objevitele Thomase Williama Henryho Clarkea (1860-1945), který antilopu objevil v roce 1890. Slovo dibatag pochází ze somálštiny a skládá se ze dvou slov: dabu (ocas) a tag (rovný). Bylo zjištěno, že při běhu drží antilopy ocas rovně.

Tibetský medvěd hnědý neboli mrchožrout, (lat. Ursus arctos pruinosus) je poddruh medvěda hnědého, Ursus arctos, žijící na východě tibetské náhorní plošiny.

Kozorožec núbijský (lat. Capra nubiana) je savec z rodu horských koz (Capra) z podčeledi koz (Caprinae) z čeledi bovidovitých (Bovidae).

Jelen běloocasý neboli virginský jelen (lat. Odocoileus virginianus) je nejběžnějším druhem jelena v Severní Americe. Je znatelně menší a půvabnější než wapiti (poddruh jelena lesního), vyskytující se zpravidla ve stejných oblastech.

Kalous modrý (Philantomba monticola) je malý africký savec z čeledi skotu. Nejmenší druh své podčeledi (Cephalophinae).

Kozy, nebo kozy, nebo kozy a berani, nebo caprinae (lat. Caprinae) je podčeleď artiodaktylových savců z čeledi bovidů.

Seraw neboli serow (lat. Capricornis) je rod sudokopytných savců z čeledi bovidů, žijících v horách Japonska, Číny, Indie a některých dalších oblastí jihovýchodní Asie. Zvířata jsou střední velikosti mezi jelenem a kozou, pokrytá hustou šedou srstí; u samic jsou rohy dlouhé 4-6 cm a u samců může délka rohu dosáhnout 8-10 cm.

Banteng (lat. Bos javanicus) je zástupcem rodu pravých býků (Bos), žijících v jihovýchodní Asii. Poddruh žijící na ostrově Bali byl domestikován lidmi.

Tien Shan medvěd hnědý lat. Ursus arctos isabellinus) je samostatný poddruh medvěda hnědého (lat. Ursus arctos), žijící v pohoří Pamír, Tien Shan a Himaláje. Má relativně malé rozměry: délka těla do 140 cm, hmotnost do 300 kg. Existují však i velmi velcí jedinci. Od roku 2005 žije 24letý (v roce 2017), téměř třímetrový, 700 kilogramů vážící obr Dobrynya, tmavě hnědé barvy se plavým „límcem“, na biologické stanici Medvědí kout Nadace Losiny Ostrov. v Moskvě od roku XNUMX.

READ
Jak vytvořit Actinidia Kolomiktu?

Takin (lat. Budorcas taxicolor) je spárkatý savec z čeledi Bovid, žijící v hustě zarostlých oblastech východního Himálaje. Výška v kohoutku je asi 100 cm, délka těla je 120-150 cm, tělesná hmotnost dosahuje 300 kg. Takin má velká ústa a oči, malé uši. Je pokryta hustou zlatou slupkou, směrem k podbřišku tmavnoucí. Rohy samců a samic připomínají rohy buvola; jsou blízko u základny, roztažené a zploštělé, nejprve se rozšiřují do stran a zakrývají čelo, pak se ohýbají nahoru a dozadu.

Pravé antilopy (lat. Antilopinae) jsou velkou podčeledí afrických a asijských bovidů. V průměru jsou větší než srnci. Zpravidla mají štíhlé nohy a půvabnou postavu. V rámci podrodiny však existuje mnoho rozdílů. Mezi rody a druhy pravých antilop patří.

Gazela somálská, neboli gazela habešská (lat. Nanger soemmerringii) je africká antilopa z čeledi bovidů. Druhové jméno je dáno na počest německého anatoma Samuela Thomase Soemmeringa (1755-1830).

Beran hřivnatý neboli severoafrický beran hřivnatý (lat. Ammotragus lervia) je artiodaktylový savec z čeledi bovidovitých (Bovidae). Distribuováno v severní Africe.

Americký jelen, neboli jelen pampový (lat. Odocoileus) je rod artiodaktylů z čeledi jelenovitých. Délka těla 110-200 cm; hmotnost 22-205 kg. Barva se pohybuje od šedo-žluté po tmavě červenou. 2 druhy nalezené v Severní Americe. Žijí především v lesích, pláních a horách. Rodí jedno až čtyři mláďata. V Červeném seznamu IUCN jsou uvedeny 3 poddruhy Druh – jelen běloocasý (“panenský”, vážící do 205 kg) a černoocasý (“dlouháčký”, “oslík”; hmotnost do 150 kg). Tyto druhy žijí v oblasti.

Prase jávské (lat. Sus verrucosus) je druh savce z rodu divočáků z čeledi prasat. Uvedeno v Mezinárodní červené knize.

Levhart obláčkový (lat. Neofelis nebulosa) je členem čeledi koček žijících v jihovýchodní Asii. Vágně připomíná leoparda a je považován za poměrně starověký druh.

Liška andská (lat. Lycalopex culpaeus) je druh savce z čeledi psovitých. Název culpeo je přepisem anglického názvu. Žije v Jižní Americe, kde zaujímá druhé místo co do velikosti populace mezi dravými savci po vlku hřivnatém.

Pekariovití (lat. Tayassuidae) jsou čeledí nepřežvýkavých artiodaktylových savců. Dříve byli klasifikováni jako členové rodiny prasat. Slovo „pekaři“ je vypůjčeno z jazyka brazilských indiánů Tupi. Do ruštiny se překládá jako „zvíře, které dělá v lese mnoho cest“.

READ
Jaké odrůdy brambor vydrží dlouho?

Tamaraw nebo tamaraw nebo buvol filipínský nebo buvol Mindorský (lat. Bubalus mindorensis) je artiodaktylový savec z rodu asijských buvolů, největší z ostrovních buvolů, endemický na Filipínách. Poněkud podobné antilopě a postrádají horní řezáky. Má složitý vícekomorový žaludek a živí se rostlinnou stravou. V historických dobách se vyskytoval pouze na jediném ostrově – Mindoru. Nyní je tento druh v ohrožení – dříve byly tamaraw nalezeny ve všech částech ostrova, ale nyní jsou soustředěny.

Vlk hřivnatý neboli guara, aguarachai (lat. Chrysocyon brachyurus) je dravý savec z čeledi psovitých. Jediný zástupce rodu Chrysocyon. V překladu z řečtiny jeho jméno znamená „krátkoocasý zlatý pes“.

Antilopa trpasličí neboli antilopa trpasličí (Neotragus pygmaeus) je savec z čeledi bovidů, nejmenší zástupce podčeledi pravých antilop.

Artiodactyla (lat. Artiodactyla) je řád placentárních savců. Žije zde přibližně 220 druhů, z nichž některé, zejména z čeledi skotu, mají pro člověka velký ekonomický význam. Z hlediska fylogenetické systematiky jsou artiodaktylové parafyletickou skupinou, v moderní soustavě savců jsou řazeni spolu s kytovci a řadou vyhynulých forem do nadřádu kytovců (Cetartiodactyla).

Sumatran ser, nebo Sumatran ser, nebo obyčejný ser (lat. Capricornis sumatraensis) je artiodactyl savec z čeledi skotu, průměrnou velikostí mezi jelenem a kozou.

Pižmovka rudobřichá neboli pižmovka čínská nebo pižmovník himálajský (lat. Moschus chrysogaster) je drobné artiodaktylovité zvířátko, zástupce čeledi jelenovitých (Moschidae). Je správnější nazývat himálajského pižma samostatný druh, Moschus leucogaster.

Kapucínka žlutobřichá (lat. Sapajus xanthosternos) je druh primáta z čeledi chytlavých opic, který žije v Jižní Americe. Tento primát byl dříve klasifikován jako poddruh koloucha kapucínského (Sapajus apella), ale v roce 1998 byl povýšen do druhové hodnosti. Srst na hrudi, břiše a vnitřní ploše hrudních končetin je žlutá až zlatočervená. Tlama je světle hnědá, s tmavou skvrnou na temeni hlavy. Končetiny a ocas jsou tmavě šedé.

Puma (horský lev, puma) (lat. Puma concolor) je dravec rodu Puma z čeledi koček. Žije v Severní a Jižní Americe. Největší zástupce rodu puma. Délka těla zvířete je 100-180 cm, délka ocasu 60-75 cm, výška v kohoutku 61-76 cm a hmotnost do 105 kg (samci). Loví hlavně jeleny.

Gazela Převalského (lat. Procapra przewalskii) je artiodaktylní savec z podčeledi pravých antilop z čeledi bovidních. Druh je pojmenován po ruském přírodovědci, generálu Nikolaji Michajloviči Prževalském (1839-1888).

READ
Mohou lidé jíst catnip?

Karakal neboli stepní rys (latinsky Caracal caracal z turkického „kara-kylak“ – černé ucho) je dravý savec z čeledi koček. Karakal byl dlouhou dobu řazen mezi rysy (Lynx), kterému se vzhledem podobá, ale pro řadu genetických znaků byl vyčleněn do samostatného rodu. Navzdory tomu je karakal stále o něco blíže rysům než jiné kočky, zatímco v morfologických vlastnostech je mnohem blíže pumě. Karakal má blízko i k africkému servalovi, se kterým se v zajetí dobře kříží.

Jezevec americký (lat. Taxidea taxus) je druh z čeledi bradáčovitých, jediný druh rodu Taxidea. Distribuováno v Severní Americe v Mexiku, USA a Kanadě.

Vidloroh (lat. Antilocapra americana), antilopa vidlorohá je přežvýkavce; nejstarší z kopytníků Severní Ameriky. Jediný moderní zástupce čeledi vidlákovití (Antilocapridae), která v pliocénu a pleistocénu zahrnovala nejméně 70 druhů.

Jezevec čínský (lat. Melogale moschata) je dravý savec z čeledi mustelid žijící v jihovýchodní Asii.

Prase divoké (lat. Sus scrofa), neboli kanec, neboli divoké prase, je savec z řádu Artiodactyla, podřádu Porciniformes (nepřežvýkavci), čeledi prasat, rodu divočáků. Je předkem prasete domácího.

Antilopa čtyřrohá (lat. Tetracerus quadricornis) je antilopa indická, jediný hovězí druh, který nemá dva, ale čtyři rohy.

Buvoli se nám zpravidla jeví jako velká a dokonce obrovská zvířata, plná důstojnosti a někdy i vzteku. Téměř u každého druhu běžného v té či oné části světa se však vyskytuje zakrslý buvol. Skutečný malý, velmi podobný svým větším protějškům, ale hmotnostně mnohem nižší než oni. Zakrslý buvol je často menší než domácí krávy.

anoa trpasličí buvol

Malajský liliputský buvol – Anoa

Snad nejmenší buvol dokáže svým vzhledem překvapit i trénovaného člověka. Anoas patří do rodu asijských nebo indických býků, ale jsou vlastníky pozoruhodných rohů. Malé, zřídka dosahující 25 cm, jsou orientované dozadu a zcela postrádají charakteristické křivky – jejich obrysy velmi připomínají rohy antilopy.

Malá Anoa žije na pláních a horských oblastech Sulawesi a často se vyskytuje v lesních houštinách. Vzhledem k tomu, že se na tomto indonéském ostrově systematicky kácí divoká vegetace, jsou buvoli na pokraji vyhynutí.

Anoa trpasličí buvol

Anoa zřídka přesahuje výšku 0,8 m. Mají vysoce vyvinutý pohlavní dimorfismus, takže samice jsou velmi malé – dosahují sotva 140–160 kg. Samci jsou větší, ale ve své biologické rodině zůstávají stále malí: jejich hmotnost zřídka přesahuje 280–300 kg. Takové parametry platí pouze pro nížinné jedince. Horská varieta, která je někdy řazena jako samostatný druh, je ještě menší: i samci zřídka přiberou více než 150 kg. Mezi bovidy jsou považováni za opravdové trpaslíky.

READ
Jak se jmenuje pokojová pelargónie?

Barva malých býků a krav je převážně černá, přechází do hnědé.

Zakrslý buvol z filipínské oblasti – Tamaraw

Další příbuzný Anoy, Tamaraw, žije na filipínském souostroví. Patří také k asijským býkům, ale vzhledem k ostrovnímu sídlu (zůstávají pouze na ostrově Mindoro) se vyznačují malými rozměry. Trpasličí buvol nepřesahuje 1 m na výšku, i když je hmotnost srovnatelná s malajskými trpaslíky – 200–300 kg.

Tamaraw pygmy buvol

Tamaraw jsou zbarveny černě, která bledne do šedé nebo hnědé. Mají trojúhelníkový průřez, poměrně dlouhé rohy, postrádají charakteristické křivky čeledi: rostou dozadu a mírně nahoru.

Populace divokého tamarau nízkého vzrůstu neustále klesá. To je způsobeno nedostatkem přísných ekologických předpisů na Filipínách. Lesy, přirozené prostředí, jsou káceny a vypalovány kvůli úrodě. Na chráněných územích bují pytláctví.

Jestliže dříve trpasličí buvol vedl denní životní styl, nyní Tamarawové přešli na noční krmení.

Pygmy lesní buvol

V Africe žijí černí nebo afričtí buvoli. Mezi těmito monumentálními obry jsou i malí. Krátký buvol se vyskytuje především v zalesněných oblastech a je běžný v západní a střední Africe. Jeho další název je Forest nebo Red.

Pygmy lesní buvol

Zakrslý buvol se od svých druhů liší nejen velikostí, ale i vzhledem. Dospělé zvíře váží asi 270 kg, s výškou až 1,2 m. Relativně vysoké, ve srovnání s malými jinými odrůdami, jsou stejně půvabné.

Zakrslí buvoli z Afriky jsou pozoruhodní svou barvou: jsou červenočervení s černými oblastmi na hlavě, nohách a ramenou. Jejich rohy jsou poměrně velké, úměrné velikosti těla. Uši jsou velké. Kromě toho mají charakteristické střapce tvořené delší, světle zbarvenou srstí.

Populace těchto buvolů, kteří žijí v obrovských oblastech Afriky, je poměrně velká. Ve volné přírodě mají pouze jednoho nepřítele – leoparda. Přestože je neušetřil úbytek lesů, stále mají dobře chráněná chráněná území.

Zakrslí býci se neliší životním stylem od ostatních druhů, které příroda obdařila velkou váhou. Jsou také býložravci a trpí také parazity. Malí buvoli proto jistě žijí u vodních ploch, kde vyčkávají na teplo a unikají otravnému hmyzu.

Rate article
Add a comment

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: