Jaká je největší divoká husa?

Divoká husa

Většina lidí zná domácí plemena Gustu a často si neuvědomuje, že v přírodě existuje velké množství divokých druhů. Divoké husy jsou klasifikovány jako členové rodiny kachen. Ale existuje několik rozdílů:

  • Dlouhý krk;
  • silná postava;
  • velký zobák

Každé plemeno má své vlastní vlastnosti.

Je běžné, že divoké husy tráví většinu času na souši, což je odlišuje od kachen a labutí. Mohou žít na pobřeží sladkovodních a slaných vodních útvarů. Při letu vydávají charakteristické výkřiky.

šedé husy

Plemeno je jedním z nejznámějších mezi všemi žijícími v naší zemi. Předpokládá se, že domácí šedí ptáci pocházejí z šedých hus. Divoký druh má hnědošedou barvu s bílým peřím na hrudi a břiše, na hlavní barvě jsou skvrny tmavé barvy. Oblast rozšíření je poměrně velká – od západní Evropy až po polární oblast. Ptáci se nacházejí v Íránu, Afghánistánu, Španělsku a v oblastech Volhy a Uralu.

Toto plemeno je považováno za největší. V průměru zástupci váží od 2 do 4,5 kg, samci váží více než 6 kg. Ptáci mají velké tělo, dosahující délky přibližně 90 cm.

Šedá husa s mladými

Gumenniki

Navzdory podobnosti se svými šedými protějšky má plemeno své vlastní vlastnosti. Ptáci mají stejné hnědošedé zbarvení, ale zároveň mají tmavou barvu zobáku, která je oddělena oranžovým pruhem. Velikost fazolové husy je poněkud menší, v průměru jedinci váží asi 4,5 kg. Z ptáků žijících na našem území nejdříve migrují husy fazolové, jejichž zástupce můžete v jejich domovině vidět již brzy na jaře.

Nejčastěji se s těmito husami můžete setkat v tundře nebo tajze. S nástupem chladného počasí odlétají na východ. Oblast rozšíření: od Altaje po Mongolsko.

Fazolové husy

Polární husy

Ptáci mají velmi krásný vzhled, což usnadňuje jejich bílá barva. Křídla jsou zdobena černými pruhy. Průměrně jeden jedinec váží asi 5 kg s délkou těla asi 80 cm Potkat bílou husu ve středním Rusku je téměř nemožné. Jeho stanovištěm je Wrangelův ostrov a arktické pobřeží. Ptáci tráví zimu v Mexickém zálivu a jižních zemích.

READ
Musím odstranit bobkový list?

polární husa

Suchonosy

Patří k velkým druhům, svým vzhledem připomínají husí kůži fazolovou. Ze všech divokých zástupců mají labutí nosy nejdelší zobáky. Ptáci mají velmi neobvyklé opeření. Horní část těla je tmavě hnědá, směrem ke dnu světlejší. Zadní stranu a boky zdobí hnědé pruhy. Na přední straně krku rostou světlé peří.

Za stanoviště jsou považovány horské a stepní oblasti jižní Sibiře a také Mongolsko. S hady suchonosými se můžete setkat v Číně, v oblasti Amur a na Sachalinu. S nástupem zimy se ptáci stěhují do východních částí Číny a Japonska.

Suchonos

horské husy

Plemeno se vyznačuje nejvyšším letem, husy mohou stoupat do výšky 10 km. Se zástupci se můžete setkat na pobřeží nádrží umístěných v horách, odtud zasloužený název. Ptáci hnízdí v Pamíru, Tien Shan a Altaj. Na zimu jezdí do Indie. Průměrná hmotnost horské husy je o něco více než 3 kg.

Ptáci jsou šedé barvy, se sněhově bílou hlavou a krkem. V zadní části hlavy je jasně vidět pár černých pruhů. Barva zobáku a končetin je žlutá.

horská husa

Kuřecí husy

Neobvyklé jméno je spojeno s jeho neobvyklým vzhledem a charakteristikami chování. Husy jsou velmi velké, mohou přibrat na váze od 4 do 6,8 kg s délkou těla asi metr. Převládá šedá barva s velkým množstvím světlých skvrn rozptýlených po celém povrchu těla. Malá hlava, krátký krk a krátký zakřivený zobák dělají ptáky zcela odlišné od jejich příbuzných. Ve srovnání s jinými husami mají dlouhé končetiny zakončené černými prsty.

Tento druh nemá silnou vášeň pro plavání a létání a raději tráví hodně času na pobřeží. Kuřecí husy jsou běžné v Tasmánii a jižní Austrálii.

Kuřecí husy s potomky

nilské husy

Distribuován po celé Africe v údolí Nilu. Někteří zástupci hnízdí v Holandsku a Anglii. Ke stavbě hnízd používají domy a stromy, ale většina hnízd je postavena na zemi. Ptáci umějí dobře plavat, ale do vzduchu se vznášejí pouze v nezbytně nutných případech.

Husy a husy mají stejnou barvu: hruď je pokryta šedým peřím, krk je hnědý, hlava je sněhově bílá, ale mohou být hnědé skvrny. Křídla jsou hnědé barvy a zdobená světlými pruhy. Egypťané považovali nilské husy za posvátné ptáky.

READ
Jak najít vodu do studny?

Husa nilská

andské husy

Ptáci mají velmi krásný vzhled. To je usnadněno sněhově bílou barvou opeření, přes které jsou tmavé pruhy. Začínají na zádech, jdou dolů ke křídlům a ovlivňují ocasní pera. Zobák a tlapky jsou červené. V průměru zástupci váží přibližně 3,5 kg. Název odkazuje na lokalitu hus – Andy. S ptáky se můžete setkat až po dosažení výšky přes 3 km.

andské husy

magellanské husy

Pro jeho nezvyklé zbarvení se vyplatí plemeno lépe poznat. Hlavní opeření je bílé s šedými pruhy. Husy se pyšní hnědým peřím a žlutým chodidlem. Husy se vyznačují černými končetinami a nedostatkem hnědého zbarvení. Hnízda jsou stavěna v travnatých oblastech jihoamerických zemí.

Magellanova husa

Husy bělokrké

Se zástupci tohoto plemene se můžete setkat v oblasti Aljašky. Tělo je malé velikosti a pokryté šedomodrým peřím. Hlava je bílá a peří stejné barvy sbíhají po zadní části krku. Zobák je šedý a jeho základna je růžová. S nástupem zimy někteří ptáci odcházejí do západní části Severní Ameriky. Na území Ruska je distribuční oblastí Čukotka, Anadyrský záliv, Kamčatka a Velitelské ostrovy.

bílá husa

Vlastnosti jídla

Husa divoká je býložravec, hodí se pro ni jakákoliv potrava rostlinného původu. Na jaře se nejraději živí výhonky rostoucími u vodních ploch, potravu najdou i na zemi, včetně prvních rostlin, které se vylíhnou po tání sněhové pokrývky.

V období hnízdění husy nejraději žerou spodní části trávy, nacházející se v těsné blízkosti kořenů, po narození mláďat začnou přijímat obvyklou potravu.

hnízdní období

Divoké husy si začínají stavět hnízda ve třech letech. Po proběhnutí letu si okamžitě vyberou místo pro budoucí stavbu. Hnízda se staví až v době, kdy je půda zcela bez sněhové pokrývky. Veškerou stavbu provádí husa a její pár je v tuto chvíli po příjezdu obnoven.

Hnízda jsou vytvořena z:

  • větve;
  • tyčinky;
  • suchozemské a vodní rostliny.

Měkká tráva slouží jako materiál, který pokryje dno hnízda. V jedné sezóně může snůška divoké husy obsahovat asi 10 vajec. Barva skořápky závisí na vlastnostech plemene. Nejčastěji je barva bílá se zelenými skvrnami. Období kladení vajec začíná na jaře, poněkud méně často – s nástupem léta. Na vejcích sedí jen husy. Pokud je potřeba hnízdo opustit, samice snůšku zasypou trávou a daleko nedojdou. Své budoucí potomky mají neustále na očích, i když se krmí.

READ
Jak a kde rostou brusinky?

Zveme vás, abyste se připojili k našemu Zen kanálu a skupině na Vkontakte nebo Odnoklassniki, kde jsou publikovány nové články a také novinky pro zahradníky a chovatele hospodářských zvířat.

Rate article
Add a comment

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: