Jaký pták žere včelu?

Hlavním škůdcem ve včelíně jsou včelojedi. Často jsou k vidění sýkorky, vlaštovky, špačci, rorýsi, medonosní brouci a včelojedi. Včelař se musí naučit, jak chránit své „svěřence“ před útoky. Ptáci mohou zničit včelařskou farmu v krátké době.

Ptáci požírači včel

Sýkory jsou velkou skupinou ptáků s podobnými biologickými vlastnostmi. V Rusku, Evropě a na Blízkém východě je sýkora koňadra běžnější. Typickým biotopem jsou listnaté nebo smíšené lesy, v jejichž blízkosti jsou otevřená prostranství, okraje lesů, jezera nebo řeky.

Vzhled – pták s krásným peřím, vyznačující se žlutým břichem, podél kterého běží černý pruh. Barva na temeni hlavy je černá s modrým nádechem a tváře jsou čistě bílé. Průměrné rozměry – délka 14–16 cm, hmotnost 15–20 g, rozevření křídel – 23–25 cm.

Tit

Strava sýkorek je pestrá. Potrava zahrnuje housenky, brouky, mouchy, pakomáry, šváby, vážky, mravence a včely. Nebezpečí pro včelaře:

  • lákání hmyzu z domů během zimování klepáním zobákem,
  • narušení hladkého průběhu hibernace – včely onemocní a umírají pravidelným vyrušováním,
  • ničení včelích domů z pěnového polystyrenu.

Ochrana včel před negativním vlivem sýkorek spočívá v zajištění stropu nebo verandy z latí v blízkosti vchodu. Design ochrání včelstvo před hlasitými zvuky klepání ptáků na úl.

Sýkorky poskytují výhody tím, že jedí mrtvý, starý nebo nemocný hmyz, pavouky a škůdce. Léto je považováno za období s nízkým rizikem, protože jako potrava existuje mnoho dalších potravin (komáři, mšice, vážky, klíšťata).

Kuřata jsou ptáci, kteří zřídka jedí včely, protože chovné farmy se obvykle nacházejí na různých místech. Ptáci se s hmyzem setkávají pouze při zimování ve stejné místnosti. Kuřata si užívají hodování na letargických, polospících jedincích. Kvůli ochraně budete muset úly uzavřít plastovou síťkou, která zablokuje přístup.

Kuřata

Na základě pozorování bylo zjištěno, že dospělá kuřata a slepice chodí mezi úly a jedí trubce, zřídka se dotýkají dělnic. Ptáček většinou uloví samce vyhnané ze včelstva. Pokud včelař potřebuje vyčistit základ, doporučuje se jednoduše položit listí na ptáčky, kteří okamžitě klují mládě trubce. To usnadní získání čistého vosku. Proto, když je umístěn ve včelíně, přináší kuřata více užitku než škody.

Viz také: Léčba a prevence nosu

Contents
  1. včelojed
  2. Shrike
  3. Swallow
  4. Swifts
  5. Špačci
  6. Brouk
  7. Ptáci, kteří jedí včely a jak se s nimi vypořádat
READ
Kolik stojí domácí krůta?

včelojed

Včelaři zlatí (včelaři) jsou pro včely nebezpeční ptáci. Stanoviště se v Evropě liší, jedinci jsou méně běžní v Severní Americe nebo západní Asii. Na zimu odlétají do Afriky nebo Indie. Vlha jest družný druh. Raději žijí v prostorných oblastech a vyhýbají se zalesněným oblastem.

Vzhled – barevné opeření (tyrkysově modré břicho, hnědočervená hřbetní část, žlutá brada, zvýrazněna černým pruhem) a zahnutý zobák. Velikost – 24–28 cm.U dospělých jsou ocasní pera prodloužená.

včelojed

Pro potravu včelojed loví čmeláky, včely, vosy, vážky a brouky. Jed na hmyz nemá na ptáky téměř žádný účinek. Vlastnosti lovu:

  • zachycení za letu – za teplého slunečného počasí ze slušné a střední výšky,
  • čekání v blízkosti úlů nebo rybaření blíže u země – za oblačného počasí, za deště.

Za jeden den sežere jeden včelojed 600 až 1000 kusů hmyzu, což vzhledem k jeho družnému způsobu života způsobuje kolosální škody na včelařství. Včelstva v příznivých podmínkách tvoří 90 % ptačí potravy.

Shrike

Rejsci jsou včeložraví ptáci, kteří vedou dravý životní styl. Hlavní stanoviště se rozprostírá po celé Eurasii. Jeden druh se vyskytuje v Severní Americe. Ptáci si vybírají otevřené prostory pro život a vysoká místa pro pozorování (osamělé stromy, sloupy).

Shrike - včeložraví ptáci

Hlavním rysem vzhledu je zobák, stlačený po stranách, jehož konec je ohnutý ve formě háčku. Barva závisí na druhu. Běžní jsou ťuhýci šedí, rufous, červenohlaví a černočelí. Průměrná délka je 20–25 cm, ve středních zeměpisných šířkách je barva peří méně jasná, jsou pozorovány šedé, černé, červené a bílé odstíny.

Rejsci jedí velký hmyz, mezi které patří včely, malí savci, ještěrky a ptáci. Zvláštnosti:

  • žravost,
  • hnízdění párů,
  • kočovný nebo migrační životní styl.

Přítomnost několika jedinců v blízkosti farmy způsobuje značné škody. Proto je nutné ťuhýky vyhubit nebo změnit lokalitu. Zvláště nebezpečné v létě.

Viz také: Varroatóza včel: léčba lidovými léky a léčba léky

Swallow

Vlaštovka vede stěhovavý životní styl. 10 ze 75 druhů se vyskytuje v celém Rusku. Ptáci žijí v hejnech a žijí v údolích řek, na loukách a v blízkosti horských oblastí. Vlaštovky se také přizpůsobily městským podmínkám.

READ
Kolik let může studna trvat?

Swallow

Vyznačuje se štíhlou stavbou, úzkými protáhlými křídly, krátkým, ale široce se otevírajícím zobákem. Nohy jsou malé a ocasní pera dlouhá. Barva závisí na druhu. Například vlaštovky městské (vlaštovky trychtýřovité) jsou podél hřbetní části pokryty modročerným opeřením, břicho a krk jsou bílé.

Vlaštovky se obvykle živí brouky, komáry, pakomáry, kobylkami a motýly. Včely se málokdy dotýkají. Vlastnosti lovu:

  • chytat hmyz pouze ve vzduchu, v průměrné výšce,
  • za oblačného, ​​chladného počasí nebo velké koncentrace kořisti sestupují na zemský povrch,
  • vyčkejte na lov během deště.

Vlaštovky polykají chycený hmyz vcelku. Ptáci jen zřídka jedí včely kvůli toxickým sloučeninám, které obsahují. Vlaštovky většinou chytí včely omylem.

Swifts

Čeleď rorýsů je často zaměňována s vlaštovkami kvůli podobnosti letu. V Rusku žije 5 druhů – černý, jehlice, bělobřichý, bělokrký a malý. Hlavním rysem je vývoj vysoké rychlosti před ulovením kořisti. Rorýsy obvykle loví v blízkosti zahrad a houštin kvetoucích stromů.

Swift

Vzhledově se samci od samic liší jen málo. Rýři mají velkou hlavu, krátký zobák s širokým otvorem, krátké slabé nohy a dlouhá srpovitá křídla. Zbarvení je nenápadné, opeření bývá černé nebo šedé, břicho světlé. Průměrná velikost – 12–20 cm, hmotnost – 10–140 g.

Rorýsové se živí hmyzem létajícím ve vzduchu. Zástupci včelstev se proto někdy stávají kořistí. Jednotlivá odposlechy však včelínům nezpůsobují významné škody. Rorýs vylétá na lov za příznivého počasí. Pokud není žádný hmyz, ptáci změní své stanoviště.

Špačci

Špačci žijí všude v Eurasii, Jižní Africe a Severní Americe. V jihozápadních částech Evropy vedou sedavý způsob života, ptáci ze severních zeměpisných šířek v zimě migrují do teplejších oblastí. Jednotlivci žijí pouze v rovinatých oblastech, aniž by stoupali vysoko do hor.

Špaček

Špačci mají mohutnou stavbu těla, mírně zkrácený krk a dlouhý, ostrý, dolů zahnutý zobák. Peří jsou černé s fialovými, bronzovými, modrými nebo zelenými odstíny. Na jaře ptáci línají, takže se barva změní na hnědý tón. Délka špačků je 20 cm, hmotnost 70–80 g.

Špačci se jen zřídka živí včelami. Pracující jedinci jsou chyceni náhodou. Základem stravy jsou červi, larvy, motýli, kobylky a pavouci. Výživové složení je doplněno rostlinnou potravou – semena, plody rostlin. Včely se o špačky zajímají pouze v případě, že není k dispozici jiná potrava. Tito ptáci však ničí škůdce, což farmě prospívá.

Viz také: Motýl jestřáb můra smrtka: jak dlouho žije, stanoviště, životní styl

Brouk

Medonosec (včelař) je dravý pták z čeledi jestřábovitých. Žije v Asii a Evropě. Vedou migrační životní styl. V září odlétají do Afriky a vrací se až v květnu.

READ
Jak dlouho žije bambus?

Brouk

Vzhled medonosných brouků je velký ve velikosti až 60 cm, s rozpětím křídel až 1,2 m a hmotností až 1 kg. Ocas je dlouhý, peříčka kolem očí tvoří šupinatý vzor. Barva hřbetní části je tmavě hnědá, vpředu se barva mění, někdy se objevují vzácné podélné nebo příčné tahy.

Včelraví ptáci rozvíří vosí hnízda a hledají larvy hmyzu. K potravě je vhodný plod divokých včel a čmeláků. Strava také zahrnuje ještěrky, žáby a hlodavce. Káně včelíny navštěvují jen zřídka.

Ptáci, kteří jedí včely a jak se s nimi vypořádat

Vzhled včelojedů v blízkosti včelína způsobuje spoustu nepříjemností a ničení, takže musíte vědět, jak se s tím vypořádat. Ale musíme si uvědomit, že ne všichni ptáci jsou škůdci. A mnoho druhů je užitečných pro včelařství. Například vlaštovky se občas dotknou včel, ale účinně likvidují škodlivý hmyz.

Opatření v boji proti včelojedům:

  1. Repeller. Zařízení při lovu vydává zvuky dravců (jestřábi, sovy, orli), které děsí a odhání nezvané hosty. Pomáhá také při odpuzování hlodavců.
  2. Krmení ptáků zbývajících na zimu. Potravu pro ptáky zajistí zavěšená krmítka kolem včelína s pravidelným přidáváním obilného a včelího moru.
  3. Umístění červené látky nebo hlasitých zvuků (instalace plašiče, úder do umyvadla, výstřely z pistole), instalace reflexních ploch. Metody jsou účinné, ale škůdci se obvykle vrátí.
  4. Predace hnízd. Pokud je snůška objevena, vejce budou muset být zničena. Tato metoda dává výsledky, protože ptáci odlétají hnízdit na jiné místo.
  5. Stěhování úlů. Pokud se včeložraví ptáci usadili v blízkosti včelína, bude třeba domy přesunout do jiné oblasti. Je lepší se o to postarat předem prozkoumáním oblasti na přítomnost ptačích koncentrací.

Mezi radikální metody patří otravy a zastřelení dospělých jedinců. Jeho použití však není vždy povoleno. Například včelojed zlatý je zařazen v Červené knize, takže vyhlazování je zákonem zakázáno. Chcete-li se těchto ptáků zbavit, budete muset zvolit jinou dostupnou metodu.

Běžným přirozeným způsobem kontroly je využití přirozených nepřátel (predátorů). Pokud včelín napadne drobné ptactvo, doporučuje se vzít si kočku, která přilétající škůdce zažene.

Častým problémem v oblastech včelínů jsou včelojedi. Většina ptáků zřídka loví hmyz blanokřídlých kvůli přítomnosti jedu. Stále však budete muset chránit své „chovance“, zejména před včelojedky nebo ťuhýky, protože včely tvoří základ jejich stravy. Včelínům v menším množství škodí vrabci, ryzci, koniši a mucholapky, protože na bodavý hmyz napadají pouze při nedostatku jiné potravy.

Rate article
Add a comment

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: