Kde žijí koroptve v létě?

Vzhled bílé koroptve

Řád Galliformes zahrnuje mnoho různých okřídlených zvířat. Tito ptáci patří do podčeledi tetřevů. Klasickým zástupcem zde může být koroptev bílá. Nejčastěji žije na severní polokouli, tundře a tajze. Pro tento druh existuje mnoho různých jmen podle pohlaví. Samec se někdy nazývá bubeník a samice olše.

Vnější popis ptáků

Pták má celý seznam vnějších rysů. Pokud stručně popíšeme koroptev bílou, bude to následující:

  • miniaturní hlava s malýma očima;
  • zobák je poměrně malý, se špičkou ohnutou dolů;
  • zkrácený krk a velká zaoblená křídla;
  • čtyřprsté krátké tlapky se silnými drápy;
  • délka těla od 33 do 40 cm;
  • tělesná hmotnost od 0,5 do 0,7 kg.

Co jí koroptev v zimě?

Samec vyniká na pozadí samice. Navzdory významným rozdílům ve velikosti se oba zástupci tohoto druhu vyznačují schopností rychle a bez problémů najít jídlo pro sebe. Hledají potravu pod půdou a používají k tomu své tlapky. Ani působivé poryvy větru jim během letu nebrání v udržení rovnováhy. V průběhu roku mění barvu peří koroptev. V závislosti na ročním období se vzhled ptáka může lišit.

Koroptev bílá má různé barvy v závislosti na ročním období. Za chladného počasí je bílý s malými skvrnami tmavého odstínu na ocase. Na tlapkách je vidět i zkrácené sněhově bílé peří. Zvenčí se zdá, že jsou mírně chlupaté. Díky této barvě se koroptev snadno schová před predátory.

Samice mění svůj vzhled rychleji než samci. Již v březnu můžete na těle vidět jasně hnědé a žluté skvrny. Obočí zčervená. Ale hlavní pozadí peří zůstává nezměněno. Je sytě bílá.

S nástupem léta ptáci často mění peří. Zhnědnou. Letky jsou bílé se žlutým nádechem. Totéž platí pro spodní část trupu a nohy. Podle bohatosti opeření lze snadno rozlišit mezi mužskými a ženskými zástupci. Peří samce je vždy tmavší barvy. Na tomto základě se odlišuje od samic.

Biotop koroptve

Tito ptáci si rádi vybírají chladné oblasti k životu. Překvapivě se zdá, že si užívají dlouhé, chladné zimy s působivými ročními srážkami. Místa, kde žije koroptev bílá:

Pokud jde o Rusko, žijí v lesích na Dálném východě. Pokud chcete tuto koroptev najít ve volné přírodě, vydejte se do oblastí leso-tundry a tajgy. Co se týče konkrétní lokality, tento druh preferuje oblasti s množstvím mechu, rašeliniště

READ
Jaký druh jahody je koruna?

Životní podmínky ptáků

Stanoviště ptarmiganů

V místech, kde koroptev žije, obvykle rostou různé keřové plodiny. Milují se usadit v lesních plantážích, miniaturních březových lesích a mezi vrbami. Právě zde si tito ptáci mohou kdykoli získat potravu pro sebe. Je pozoruhodné, že tráví značnou část svého času na zemi.

Je extrémně vzácné vidět koroptve v letu, a to jen proto, že vycítily nebezpečí zvenčí. Za výjimku z pravidla lze považovat také okamžik, kdy provádějí sezónní lety. Ukazuje se, že vzhled ptáků pro ně zcela funguje. Peří umožňuje efektivně se schovat a být neviditelnýa silné končetiny umožňují rychle uniknout nepříteli.

Tam, kde tento druh ptáků žije, může být dlouho sníh. Ptáci se však takových drsných podmínek nebojí, protože jsou dobře přizpůsobeni takovému klimatu. Průjezdy pod sněhovou pokrývkou dělají bez problémů. Koroptve zde nacházejí potravu nebo se skrývají před lovci a dravou zvěří. Někdy se jim podaří strávit pod sněhovou pokrývkou téměř celý den.

Popis koroptve bílé

Jedinci žijící v jižních oblastech vedou sedavý způsob života. Ty koroptve, které žijí na území tundry Timan a Kaninskaya, také zůstávají zimovat na místě. Tyto oblasti jsou bohaté na vrby.

Koroptev bílá je považována za hejna. Počet jedinců ve skupině v zimě je malý a pohybuje se od 5 do 15 ptáků. Když začne období letů, toto číslo se zvýší na několik stovek. Ptáci jsou rozděleni do párů, když nastane čas páření a vzhledu potomků. Jedinci žijící v severních oblastech se v zimě přibližují k jižním oblastem

Nutriční vlastnosti a dieta

Koroptve preferují ty oblasti, kde v dostatečném množství rostou různé trávy, keře a stromy. Vegetace jakéhokoli druhu představuje hlavní část stravy. To je to, co ptarmigan obvykle jí v tundře:

  1. V chladném období ptáci konzumují vrbové a březové pupeny, větve a výhonky.
  2. S nástupem jara přecházejí na semena a listy.
  3. V létě se ptáci živí borůvkami, moruškami a dalšími bobulemi. Mají rádi borůvky, brusinky a brusinky. Listy osiky jsou další oblíbenou pochoutkou.

Když přijde podzim, ptáci se musí vzdát svých oblíbených bobulí, protože prostě zmizí. Pobočky ale zůstávají přístupné. Ze stejného důvodu, když vyzkoušíte koroptví maso, bude chutnat hořce. Kupodivu téměř nejedí hmyz. Co jedí koroptve v tundře, pokud stále musí jíst hmyz:

  • brouci;
  • larvy;
  • mouchy a komáři;
  • červy;
  • pavouci.

Bez ohledu na roční období jednotlivci milují malé oblázky. Jsou nezbytné pro mletí potravin. Tím se zlepšuje trávení.

Páření a očekávaná délka života

Rozmnožování koroptví

Koroptev bílá se ve volné přírodě dožívá 10 až 13 let. Bohužel někdy umírají dříve, protože se stávají cílem lovu dravých zvířat. Za nepříznivé období se v tomto ohledu považuje doba páření. Pak si samci začnou rozdělovat hnízdní území, což často končí rvačkou. Pokud k nim dojde se zvláštní krutostí, jeden z protivníků může zemřít.

READ
Jak chutná ovoce granadilla?

Když se samci podaří vybojovat hnízdiště, začne hledat samičku. Vydává přitom specifické zvuky, kterým zoologové říkají pářící píseň. Zpěvy jsou doprovázeny jakýmsi tancem, který samec předvádí v blízkosti samice. Pokud si vybere partnera, pak je to na celý život. Bílé koroptve jsou monogamní.

Období páření pro bílou koroptev

Jsou to tichí ptáci, ale během období rozmnožování jejich hlasy neustávají. Samci zpívají písně i při létání.

Prudce vzlétnou, vydávají výkřiky, ao 15 minut později stejně prudce klesají k zemi a vydávají trylek. Píseň končí, když je samec na povrchu země. Poté, co konečně nastane teplé počasí, se ptáci přesunou ke stavbě hnízd.

Péče o mladé

Samci rádi hnízdí na zemi poblíž hustých houštin. Uspořádají prohlubně, rozloží listy a větve v nich. Vejce snáší koncem jara a začátkem léta. Každé hnízdo obsahuje 5 až 20 vajec o délce až 52 mm. Jejich barva je nerovnoměrná.

Hlavní barva skořápky je světle hnědá nebo žlutá se spoustou tmavých skvrn nahoře. Čím déle inkubace probíhá, tím světlejší barvu získá. Tento proces trvá o něco méně než měsíc. Samec se od vajíček příliš nevzdaluje, aby je hlídal. V budoucnu se podílí na výchově mladých zvířat. Opatrovnictví samice a samce pokračuje, dokud mláďata nedosáhnou věku dvou měsíců.

Někdy, když ptáci vycítí nebezpečí, vytvoří skupiny. Pokud dospělí jedinci zemřou během bitvy s predátory, ujmou se jich zbytek koroptví. To je důvod, proč si někdy můžete všimnout skupin, které mají jednotlivce různého věku. Na konci srpna se kuřata stávají poměrně velkými, jako dospělí. V první zimě získávají nové opeření a stávají se plnohodnotnými členy skupiny. Pohlavně dospějí ve věku jednoho roku.

Počet jedinců a sklizeň ptáků

Životní styl bílé koroptve

Ptarmigan byli loveni po dlouhou dobu. Jejich maso bylo velmi žádané, zejména mezi severními obyvateli země. Ptáci se dostatečně neadaptovali na domácí chov, a proto se chov koroptví tohoto plemene nestal oblíbeným.

Ve volné přírodě je dostatek zvířat, která mají zájem tyto ptáky odchytit. Mezi nimi jsou lumíci, skuas, bílé sovy, polární lišky a rackové. Napadají je a ničí hnízda s vejci. Proto velikost skupiny přímo závisí na území, kde se dravci nacházejí, a na jejich počtu.

READ
Jaká tráva roste ve vlhkém prostředí?

Velkou roli hrají také klimatické podmínky. Někdy chladné počasí trvá dlouho. Při nedostatku slunce a příjemných teplot ptáci odmítají hnízdit. To není překvapivé, protože chladné jarní počasí může být pro plod zničující. Přitom při příznivém počasí je pozorován rychlý nárůst počtu koroptví.

Koroptev bílá není zařazena mezi vzácný druh na pokraji vyhynutí. Z tohoto důvodu nebyl zahrnut do červené knihy. Za to vděčíme i pobytu v těžko dostupných oblastech. To chrání ptáka před vyhynutím. Roli hraje i drsné klima, které preferují. Navzdory tomu jsou dnes přijímána zvláštní opatření na ochranu ptactva. Jsou organizovány speciální oblasti, kde může koroptev bílá žít bez potenciálního nebezpečí pro sebe.

Gray Partridge

Koroptev šedá je příslušníkem řádu Galliformes z čeledi bažantovitých. Ornitologové naznačují, že tato odrůda vznikla na území odpovídajícího moderního Mongolska a Transbaikalie během pozdního pleistocénu, tedy asi před 2,5 miliony let. Později se areál ptactva výrazně rozšířil. Existují důkazy o tom, že neandrtálci lovili koroptve. Výzkumy potvrzují, že starověcí lidé si velmi vážili divokého kuřecího masa a považovali ho za delikatesu. Koroptev byla tedy odedávna předmětem lovu lidí.

Popis a rysy ptáka

Jak vypadá koroptev:

Vzhled koroptve

  • malá tmavě okrová hlava;
  • tváře a prsa světlejší žlutohnědé;
  • tělo je zaoblené s šedomodrým opeřením a tmavou kresbou na hřbetě;
  • břicho je „zdobeno“ skvrnou připomínající tvar podkovy;
  • po stranách těla probíhají hnědé pruhy;
  • opeření ocasu – načervenalé;
  • nohy a zobák jsou tmavé, téměř černé;
  • délka těla 28-33 cm;
  • hmotnost ptáka 300–450 gr.;
  • rozpětí křídel od 45 do 49 cm.

Mláďata jsou snadno rozpoznatelná podle tmavě šedých pruhů podél těla. Jas opeření u samic je skromnější než u samců. Ptáci se z nějakého důvodu nazývají divoká kuřata. Koroptve poznáte podle zvuků, které vydávají ptáci: kvákání samic je velmi podobné kvákání domácích slepic a „kokrhání“ samců trochu připomíná zpěv kohoutů.

Galerie: koroptev šedá (25 fotografií)

Místo výskytu

Stanovištěm divokého kuřete je Evropa, Malá Asie, Západní Sibiř, Karélie, Střední Ural, Altaj a Uzbekistán. Pták se usazuje ve stepích, proto se koroptev často nazývá step (pole). Tento pták se také vyskytuje v lesích, na pláních, v horských oblastech. Obilná pole, lesní mýtiny, vřesoviště milují především slepice.

READ
Proč je med dole hustý a nahoře tenký?

Životní styl a vzorce chování

Jak žijí koroptve

Koroptev stepní žije neustále na jednom místě, špatně snáší migraci. Pouze extrémní okolnosti mohou přinutit ptáky k pohybu. Například nedostatek jídla nebo neustále se objevující ohrožení života. Změna stanoviště negativně ovlivňuje nervový systém divokých slepic. Ptáci se stávají plachými, nervózními.

Ptáci tráví zimní a podzimní období shlukováním v hejnech a na jaře, v době rozmnožování, tvoří páry. Pár si vybere hnízdiště a samec pečlivě hlídá “rodinný majetek”. Ptáci jsou aktivní ráno a večer, jejich hlavním zaměstnáním je hledání potravy. Stepní kuřata tráví den a noc na odlehlých místech, kde se skrývají před predátory.

Jelikož tento druh koroptve nerad létá, ptáci se snaží chovat tiše a nenápadně, aby nezachytili pohledy predátorů. Když je kuře ohroženo nepřáteli, letí do malé výšky a poté, co letělo na vzdálenost několika set metrů, se dovedně skrývá v keři nebo trávě. Ptáci se pohybují po čárkách, čas od času se třepotají, aby uletěli na krátkou vzdálenost. Proto mají koroptve silné nohy s vyvinutým svalstvem pro běh.

Pozoruhodná jsou místa, kde koroptve zimují. Než napadne hluboký sníh, stepní kuřata tráví noc schoulená ve skupinách 5-10 jedinců. Takové „firmy“ se schovávají v nížinách a hustých křovinách, kde nefouká vítr a můžete ušetřit teplo. Po vydatném sněžení si polní slepice vyhrabávají otevřené záhony. Několik ptáků spí na pohovkách a navzájem se ohřívají. Pokud je sníh volný, ptáci tráví noc jeden po druhém. V mase sněhu si slepice hloubí skutečný tunel s ložnicí na konci, kde v teple a bezpečí tráví noc.

Výživa a reprodukce

Jak jedí koroptve

Co jedí koroptve. Základem stravy ptáků je vegetace: semena, kořeny, květenství. I když polní slepice neodmítají brouky, housenky, pavouky a larvy. Silné nohy s ostrými drápy umožňují uvolnit horní vrstvy půdy a získat jídlo.

Zimní čas je nejnáročnější na přežití, najít potravu pod sněhem není jednoduché. Proto se koroptve, zatoulané do hejn, zdržují blíže k lidským obydlím. Zrna ponechaná na polích po sklizni pomáhají ptákům přežít.

Reprodukce. Začátek období páření u stepních slepic připadá na duben nebo květen v závislosti na povětrnostních podmínkách. Samci a samice jsou monogamní, páry se tvoří na celý život. Samec, který si načechral peří, předvádí charakteristický pářící tanec a „kokrhání“. První žena, která věnuje pozornost kandidátovi na manžela a stává se jeho vyvolenou.

READ
Kde si můžete koupit banánovník?

Pár hnízdí ve vysoké trávě vedle hustých keřů a poblíž stromů. Budoucí rodiče pečlivě izolují hnízdo peřím a prachovým peřím, listy, měkkou trávou. Ptáci jsou plodní. Samice jsou schopny snést 12-25 vajec najednou. Kuřata mají vysokou míru přežití.

Páry koroptví šedých tvoří vzorné rodiny. Samec se účastní všech fází odchovu kuřat od inkubace až po krmení a také aktivně chrání své potomky. Při napadení predátory to nese samec, je připraven ochránit samici a mláďata i za cenu svého života.. Miminka rostou velmi rychle. Dospělé velikosti dosahují ve 4 měsících. Pták pohlavně dospívá ve věku 12 měsíců.

Nepřátelé kuřat v přírodních podmínkách

Koroptve se v zajetí dožívají až 10 let. Kvůli lahodnému masu a nenáročnosti na chov stepních kuřat jsou chovány na drůbežích farmách. Ve volné přírodě je kvůli špatné výživě a četným nepřátelům délka života ptáků nízká, pouze 4-5 let. Divoká kuřata jsou ohrožena:

  • dravci: gyrfalconi, sovy, draci;
  • malí a středně velcí predátoři: lišky, fretky, polární lišky, kuny;
  • v blízkosti lidských obydlí představují hrozbu kočky a krysy.

Výrazně snižuje počet druhůa lov a lidská hospodářská činnost.

Ochrana koroptve šedé

Ochrana koroptve šedé

Stepní kuře potřebuje lidskou péči a ochranu, ale pták přesto není uveden v Červené knize. Ornitologové řadí divoká kuřata do páté kategorie, tedy k druhu, který si obnovuje vlastní počty. Plodnost ptáků zachraňuje druhy před vyhynutím. Schopnost slepice snést více než 20 vajec najednou je skutečně jedinečná.

Přes široký rozsah jsou hejna divokých kuřat malá, asi 30-40 jedinců. Bohužel i při vysoké plodnosti dochází k trvalému poklesu počtu ptáků. Množství je ovlivněno nejen počasí a klimatických podmínek, ale také používání minerálních hnojiv, jakož i používání agresivních chemikálií v agronomii. Hnojiva aplikovaná do půdy, pesticidy rozprášené na obilná pole jsou pro ptáky často jedovaté.

Jako konzervační opatřenízaměřené na zachování obnovy populace druhu se provádějí následující akce:

ptačí vlastnosti

  • je uvalen zákaz lovu divokých kuřat;
  • obilná pole nejsou zcela sklizena, takže v blízkosti roklí a keřů zůstávají nedotčené klasy;
  • používejte hnojiva a odpuzovače škůdců bezpečná pro ptáky;
  • organizovat odchyt toulavých zvířat, hubit krysy.

Koroptev šedá je jedním z ptáků, kteří bez nadsázky žijí po staletí vedle lidí. Přežití a prosperující existence druhu do značné míry závisí na lidských činech.

Rate article
Add a comment

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: